Uns 2.800 manifestants, segons la Guàrdia Urbana —4.000 segons l'organització—, han reclamat aquest dimecres una millora de les infraestructures i del "deficient" servei ferroviari de Catalunya en el marc de la marxa independentista a Tarragona amb motiu de la Diada. Els assistents han omplert la Rambla tarragonina, en un recorregut que ha arrencat al passeig de les Palmeres i s'ha desplaçat fins al Monument dels Herois del 1811, on s'han fet els parlaments. Els manifestants han cridat consignes en favor de la independència, en record de l'1 d'octubre del 2017 i en contra del president de la Generalitat, el socialista Salvador Illa, a qui han titllat de "botifler".
La manifestació l'ha convocada com cada Diada l'Assemblea Nacional Catalana, si bé enguany la mobilització independentista s'organitza en conjunt amb la resta d'entitats socials del moviment —Òmnium Cultural, Consell de la República, CDR, Associació de Municipis per la Independència, CIEMEN i la Intersindical— i de manera descentralitzada en diverses de les principals ciutats de Catalunya: Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa.
Enguany sota els lemes "Fem més curt el camí" i "Tornem als carrers", cadascuna de les manifestacions a les cinc ciutats reivindica una demanda del moviment independentista per Catalunya. A Tarragona aquesta Diada reclamen que "només amb la independència podem deslliurar-nos de la desinversió flagrant de l’Estat en el sistema ferroviari, que és el que porta a aquest sistema deficient de Rodalies, o que fa que mai no arribi el corredor mediterrani". A Lleida, la temàtica és en favor de la pagesia; a Girona, en contra de "l'espoli fiscal" de l'Estat que "malmet el sistema sanitari català"; i a Tortosa, en favor d'una "justa" gestió de l'aigua.
Amb aquestes marxes simultànies, les principals entitats de la societat civil vinculades a l'independentisme aspiren a "recuperar la força i l'impuls" de les mobilitzacions massives de l'etapa 2012-2017. En un moment en el qual el moviment ha estat en hores baixes, havent perdut la majoria absoluta al Parlament i amb les constants disputes i desavinences entre els dos principals partits, Junts i ERC, fins al punt d'haver arribat a trencar un Govern de coalició, ara les entitats es marcaren el repte de recosir ferides i bastir ponts per "des de la diversitat i la pluralitat" posar al centre l'objectiu que tenen en comú, la independència de Catalunya, i "sumar forces per combatre un Estat espanyol antidemocràtic".
"Un èxit" tot i el "desencís amb els polítics"
En declaracions a la premsa des de la manifestació, el coordinador territorial de l'ANC a Tarragona, Agustí Ferrer, ha celebrat que la convocatòria ha estat "un èxit" molt per sobre de les previsions que tenien després "d'uns moments molt crítics". En aquest sentit, Ferrer ha atribuït aquesta esperada baixa participació al "desencís social molt gran que hi ha hagut amb els polítics, que ha fet que molta gent es quedi a casa". "No perquè no sigui independentista o hagi canviat d'idees, sinó perquè està farta dels que haurien de complir, els nostres representants polítics, no ho facin i no hagin estat a l'altura", ha afegit Ferrer, que ha remès a l'amnistia que "no és tal, sinó un perdó". "Si tornem a collar als nous representats polítics perquè facin la feina que demana el poble, la gent tornarà a sortir", ha sentenciat.