Prop de 400 persones s'han concentrat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per traslladar el seu suport a Laura Borràs. Aquest divendres, comença el judici a la presidenta de Junts per Catalunya, acusada d'haver fraccionat, presumptament, 18 contractes menors per afavorir un amic seu quan dirigia l'Institut de les Lletres Catalanes, motiu pel qual la Fiscalia li demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació. Borràs ha arribat a dos quarts de deu a Arc de Triomf, acompanyada del seu nucli més proper, format per Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i l'expresident de la Generalitat, Quim Torra.
🔴 Judici a Laura Borràs | DIRECTE
La presidenta suspesa del Parlament ha fet el camí des de l'Arc de Triomf fins a l'entrada del tribunal amb una delegació liderada pel secretari general juntaire, Jordi Turull; el president del grup parlamentari, Albert Batet, la portaveu Mònica Sales, i alguns diputats. Els simpatitzants que s'han manifestat han cridat "No és justícia, és venjança" i "Presidenta". També s'hi ha sumat una delegació de l'Assemblea Nacional Catalana, liderada pel seu vicepresident, Jordi Pesarrodona; i també hi ha anat el Consell de la República, una representació que ha encapçalat Toni Castellà. Al Palau de Justícia, Laura Borràs ha entrat acompanyada del seu marit, la seva filla i els seus advocats. A les escales, ha fet gestos d'agraïment pel suport rebut. Però abans de creuar la via per accedir al TSJC, hi havia un grup de persones que ha llençat un grapat de papers que simulaven bitllets on hi apareixia el missatge: "Laura Borràs, corrupta".
Turull: "És un cas més on s'aplicarà el Codi Penal de l'enemic"
En declaracions als mitjans de comunicació, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha volgut manifestar "tot l'escalf i suport polític" a Laura Borràs. Turull ha expressat que estan convençuts que la presidenta suspesa del Parlament "no tindrà un judici just" i ha criticat que "és un cas més on s'aplicarà el Codi Penal de l'enemic". Preguntat per l'absència d'altres partits polítics, el dirigent juntaire ha volgut destacar que ells hi són "sempre", però que "cadascú ha d'actuar segons la seva consciència". Per part de l'ANC, Jordi Pesarrodona ha subratllat que "la justícia espanyola no és imparcial" i ha evitat valorar que Òmnium no hagi acompanyat Borràs davant del TSJC. "Només els jutjats de la República Catalana li garantirien un judici just", ha afegit Pesarrodona. Des del Consell de la República, Carme Garcia ha defensat la "innocència" de la presidenta de Junts: "Tenim molt clar a qui fem costat". Garcia ha declarat, sobre les absències, que "el poble català ja ho valorarà quan correspongui".
Sense el suport d'ERC, la CUP ni Òmnium
Paradoxalment, la concentració de suport no ha comptat amb la participació d'Esquerra Republicana ni la CUP, atès que ambdues formacions sostenen que no és una causa de "repressió política", sinó d'una "mala praxi" durant l'etapa en què Borràs va dirigir l'ILC. Tampoc hi ha anat com a entitat Òmnium Cultural, que aquest dijous apuntava que "no som davant un judici per exercir drets civils i polítics". Alguns membres, això sí, de la junta directiva hi han assistit a títol personal, com Joaquim Forn. El mateix dijous, el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, també va anunciar que no hi assistiria per qüestions d'agenda: "He de fer actes, visitar llocs, empreses, centres... He de treballar per guanyar". Trias, però, lamentava la "càrrega política" del judici: "Les demandes són tan exagerades... A altres ajuntaments han trossejat i no s'han admès les querelles perquè són administratives i no penals". D'altra banda, entre els exconsellers del Govern, qui hi ha assistit és Jordi Puigneró, exresponsable de la vicepresidència i del Departament de Polítiques Digitals i Territori.