La setmana que ve, el Parlament de Catalunya celebrarà l'últim ple abans de les eleccions municipals 2023. La Mesa ha acordat que se celebrarà els dies 2, 3 i 4 de maig i s'hi debatran tres proposicions transcendents. Hi haurà el debat a la totalitat sobre les reformes del reglament de la cambra presentades pel PSC (que inclou la possibilitat de revocar membres de la Mesa, fet que permetria expulsar Laura Borràs de la presidència del Parlament) i per Esquerra i la CUP (que contempla prohibir els discursos d'odi, amplia els supòsits de delegació de vot i incorpora el vot telemàtic); i també el debat a la totalitat i final de la proposició de llei de Junts sobre la sequera (que concreta inversions a efectuar i una moratòria de les sancions als ajuntaments fins a l'1 de juliol).

En aquest sentit, el Parlament abordarà les esmenes a la totalitat de la proposta del PSC per reformar el reglament, que planteja incloure un nou article per poder destituir membres de la Mesa per "pèrdua de confiança" o per abandonar el grup parlamentari pel qual la persona en qüestió va ser elegida diputada. Aquest text planteja que, per la pèrdua de confiança, la petició l'han de registrar almenys dos grups parlamentaris o una cinquena part de la cambra i que sigui aprovada per majoria absoluta al ple. Encara que el diputat o diputada perdés aquest càrrec, en cap cas perdria cap escó. Aquesta proposta s'ha impulsat, en part, per poder destituir Laura Borràs de la presidència del Parlament, tot i que l'actuació de la Junta Electoral —si li retira l'acta— es produiria abans que tiri endavant aquesta proposició, que tampoc té garantida l'aprovació davant els recels d'ERC i Junts.

La segona proposta de reforma del reglament del Parlament, que es debatrà de manera conjunta amb la del PSC, és la que van presentar Esquerra Republicana i la CUP, que vol incloure la prohibició dels discursos d'odi: "Els diputats no poden incórrer al discurs d'odi o intolerant ni incitar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua, discapacitat o qualsevol altra". A més, es vol ampliar les opcions de vot dels diputats i diputades amb la incorporació de més supòsits per delegar-lo i també habilitar el vot telemàtic. Com que, ara com ara, aquesta última modalitat no està inclosa en el reglament, la Mesa va acordar la setmana passada incorporar el vot telemàtic transitori perquè Lluís Puig pugui seguir exercint el seu dret a vot com a diputat. En aquest cas, el debat també serà a la totalitat, ja que ambdues reformes no es van tramitar per lectura única, sinó per la via d'urgència extraordinària.

La proposició de llei de Junts sobre la sequera

El dijous passat, Junts per Catalunya registrava una proposició de llei de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera. El grup ho feia després de retreure al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hagués impulsat els canvis als quals s'havia "compromès" perquè fossin incorporats al decret llei de mesures per combatre la sequera. La proposició sí que s'ha tramitat per la via de lectura única, de manera que el dimarts 2 es farà el debat a la totalitat d'aquesta proposició de llei i es preveu que el dijous ja es faci la votació final. El que contempla aquesta iniciativa és que la contractació de les inversions es pugui fer pel tràmit d'urgència, que hi hagi una moratòria en el règim sancionador als ajuntaments fins a l'1 de juliol i insta a desemborsar 500 milions d'euros del romanent de tresoreria de l'Agència Catalana de l'Aigua per desenvolupar diverses infraestructures.

D'altra banda, l'ordre del dia del ple del 2, 3 i 4 de maig incorporarà el segon debat sobre la creació de la comarca del Lluçanès. La Mesa també ha acordat, d'acord amb la Junta de Portaveus, que el ple monogràfic sobre educació se celebri en el ple corresponent al 13, 14 i 15 de juny.