Foc Nou, una de les tres candidatures que aspira a obtenir el lideratge d'Esquerra Republicana (ERC) al congrés que el partit celebrarà el pròxim 30 de novembre, ha presentat una proposta per fer la independència l'any 2030. El pla estratègic planteja treballar en cinc flancs diferents per tal de "guanyar una posició de fortalesa molt superior a la del 2017", que inclourien obtenir suports internacionals o aïllar els "elements antidemocràtics del poder espanyol". La candidatura que lideren Helena Solà i Alfred Bosch proposa incorporar aquest full de ruta en la ponència política del 30è congrés d'ERC per tal de poder-lo debatre posteriorment amb els agents socials i altres partits polítics.
La proposta recorda que el 2030 és l'any marcat per les Nacions Unides per assolir els 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), i defensa que la República Catalana representa aquesta agenda internacional perquè "garanteix una societat més justa, més moderna, més ecològica, més lliure, democràtica, pròspera i social". A més, recorda que l'objectiu 16, advoca pel respecte als drets fonamentals, individuals i col·lectius, i reclama institucions participatives sòlides. "Sense la independència, Catalunya difícilment assolirà un objectiu com aquest", reflexionen des de Foc Nou.
El pla estratègic de Foc Nou
Per fer una realitat aquest objectiu, la candidatura republicana planteja cinc flancs amb un total de 19 propostes. En primer lloc, en el que denominen el "flanc polític català", aposten per crear un espai de treball amb la CUP i Junts per establir una "estratègia nacional compartida", obtenir una majoria àmplia al Parlament de Catalunya per convocar un plebiscit sobre la independència i en cas de victòria, i previ suport internacional, proclamar la República Catalana. Per altra banda, en el "flanc cívic català", Foc Nou proposa constituir una taula per a la independència amb actors socials i populars i organitzar mobilitzacions amb l'objectiu de fer "demostracions de força" i "desactivar òrgans de repressió de l'estat".
En el "flanc internacional", plantegen obrir converses amb governs, organismes mundials, empreses i ONG per obtenir suports, i signar acords amb aquests agents que garanteixin assistència en cas que se celebri un referèndum i es proclami la independència. També proposen obrir un "flanc cultural i nacional" amb propostes per articular "un ampli moviment de consciència catalana". Finalment, pel que fa al "flanc espanyol", aposten per coordinar la força parlamentària de l'independentisme a les corts espanyoles per obtenir una acceptació formal del dret a l'autodeterminació i el vistiplau de l'estat a un plebiscit, negant-se a investir cap govern que no accepti una negociació en aquests termes.