Una de les excepcions que, des del començament, preveu el decret pel qual es restringeix la mobilitat a Catalunya és el dret a manifestació i participació política. No és una novetat, però ara que arrenca la campanya, ha esclatat la polèmica, perquè vol dir que mentre els ciutadans tenen prohibit moure's del municipi si no és per anar a treballar o per causa major, els partits poden organitzar actes arreu del territori amb llibertat per convidar a ser-hi, vinguin d'on vinguin els assistents. Davant l'enrenou suscitat, el vicepresident Aragonès convidarà aquest dijous la resta de partits a rubricar un acord perquè només assisteixin presencialment als mítings els veïns del municipi on s'organitzi. Ho ha dit en una entrevista a La Xarxa. 

Ja aquest dimarts al vespre, el vicepresident mirava d'aplacar la controvèrsia apel·lant al sentit comú. I hores després, aquest matí de dimecres, ha fet un pas més anunciant la proposta de "limitar els mítings perquè hi assisteixi la gent del municipi". Els ho traslladarà durant una nova reunió de la taula de partits polítics, que s'ha convocat per a aquest dijous al matí, poques hores abans del tret de sortida oficial a la campanya pel 14-F. Una data encara per confirmar, pendent de la decisió definitiva del TSJC, que encara podria acceptar que els comicis s'ajornin a la primavera

El cap de llista d'Esquerra Republicana a les eleccions catalanes ha explicat que el seu partit així ho farà. Els republicans tenen previstos actes presencials cada dia de campanya en un indret diferent de Catalunya. Ara bé, segons ha confirmat, només s'obrirà la inscripció per als qui visquin al municipi on se celebri i la resta hauran de seguir-lo de manera telemàtica. 

Vista la indignació que ha despertat en bona part de la ciutadania la possibilitat que es pugui trencar el confinament perimetral per anar a un acte de partit però no al teatre, al cinema, a un concert o a fer esport, les principals forces polítiques han sortit al pas per calmar els ànims

Ho va fer el cap de campanya d'ERC, Sergi Sabrià, a través de Twitter, confirmant que es reservava la presència als mítings només als veïns. JxCat va fer un comunicat en la mateixa línia, com també ho han fet els socialistes catalans. Això sí, des del PSC han afegit una crítica al Govern de la Generalitat, a qui acusen d'irresponsable. 

La CUP, per la seva banda, ha demanat a les persones que vulguin seguir la seva campanya electoral que no surtin del seu municipi per anar a mítings i ho facin a través d'internet. La formació anticapitalista ha explicat que els actes previstos a nivell nacional es faran en un plató i seran retransmesos per streaming. "Plantegem una campanya d'acord amb la situació sanitària i per això hem reduït al mínim els actes que farem amb públic", han assegurat els caps de la campanya, Maria Rovira i Edgar Fernández. 

La presó i l'exili han potenciat la virtualitat dels actes

"Totes les forces són conscients que les maneres de fer campanya han de canviar". De fet, des de l'última campanya electoral per a les eleccions al Parlament, la de desembre del 2017, les formacions independentistes ja van veure's obligades a funcionar d'aquesta manera. Amb els seus líders exiliats o empresonats, tant JxCat com ERC van començar a aplicar la tecnologia per acostar els seus màxims dirigents a l'electorat.