Poble Lliure, una de les formacions que integra la CUP, ha fet pública una proposta al conjunt dels actors independentistes per assolir un acord estratègic i recuperar la unitat en el camí cap a la independència. En un comunicat fet públic a través de les seves xarxes socials, la formació es mostra preocupada pels pocs resultats que dona la negociació del Govern amb el govern espanyol i demana que no tota l'estratègia giri al voltant d'aquest diàleg amb l'Estat. "Davant la reiterada negativa del govern espanyol en relació a l'exercici del dret d'autodeterminació, l'independentisme no pot fer girar tota la seva estratègia al voltant de la negociació amb l'Estat", subratlla la formació independentista al mateix temps que assegura que això "desmobilitza, desencisa i allunya amplis sectors que van participar de l'1-O".
Davant d'això, Poble Lliure demana a l'independentisme que "fixi objectius i terminis concrets per a la taula de negociació amb l'estat espanyol, en termes de realització d'avenços constatables". En paral·lel, veuen necessari "construir un nou marc estratègic de direcció amb tots els agents de l'independentisme" a més de "definir el paper de cadascun d'ells a l'hora de dibuixar l'estratègia de ruptura necessària per assolir la independència".
L'espoli fiscal
Un altre dels principals problemes amb els que topa l'independentisme, segons la formació que integra la CUP, és la manca de sobirania política. "L'espoli fiscal ens impossibilita disposar dels nostres recursos, tenim un altíssim nivell de dependència de les empreses estratègiques espanyoles i dels estaments judicials espanyols que no permeten al Parlament legislar segons la voluntat de les majories parlamentàries", denuncien al text. Per això Poble Lliure demana a la Generalitat que impulsi polítiques per "millorar les condicions de vida de les classes populars" i que si l'estat s'hi oposa "que posin de manifest el caràcter ultra-conservador del règim del 78".
Protegir el català
Finalment, Poble Lliure demana que el Govern actuï amb decisió per protegir el català; "el pilar vertebrador de la nostra nació i una eina clau per al manteniment de la nostra entitat col·lectiva". Aquest comunicat arriba l'endemà de la insipient manifestació a Barcelona per demanar que s'apliqui un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. Només unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar aquest diumenge pel centre de Barcelona per demanar posar fi a la immersió lingüística i demanar la vehicularitat del castellà a les escoles catalanes. La mobilització, convocada per Escola de Tothom i amb el suport de diverses entitats, PP, Vox, Cs i Valents, va anar des de l'Arc de Triomf fins al costat de l'estació de França.
Segons afirma la plataforma, aquestes són només algunes de les propostes que consideren que necessiten "un debat sincer". "Necessitem la intel·ligència col·lectiva de tots els actor per aconseguir fites que debilitin la posició de l'Estat i ens facin recuperar poder i capacitat política", insisteixen. No s'acomiaden sense abans subratllar la importància d'una "societat civil organitzada, conscienciada i culturalment preparada per fer front un procés d'independència".