Aquest diumenge, 19 de juny, se celebren les eleccions a la Junta d'Andalusia i tot apunta que l'actual president, Juanma Moreno, podria tornar a governar a aquesta autonomia. El dubte és amb qui. Des del 2018 fins que va decidir avançar uns mesos les eleccions ho feia amb Ciutadans, ara, però, el partit d'Arrimadas podria arribar a perdre tota la representació o conservar només un dels 21 escons actuals, fet que obligaria Moreno a pactar amb altres socis. I totes les mirades es fixen en Vox. Els d'Abascal, amb Macarena Olona al capdavant del partit, ja han advertit que la seva intenció és no regalar-los ni un sol escó si el necessiten per governar, ja que tenen tota la intenció de formar part de l'Executiu autonòmic. Durant els debats electorals, aquesta advertència ha estat utilitzada pels partits d'esquerres, que han retret a Moreno que no descartés governar amb un partit d'ultradreta i que en un dels seus mítings electorals portés Girogia Meloni, un de les cares més visibles del neofeixisme italià i fundadora dels Fratelli d'Itàlia. En aquest context, Alberto Núñez Feijóo ha llançat, en públic i en privat, una proposta als socialistes, que podrien obtenir els pitjors resultats electorals al que anys enrere era un dels seus bastions: si realment no volen un govern de coalició amb Vox, que s'abstinguin perquè Moreno pugui governar en solitari. El líder nacional ho va dir en un acte públic, però El Confidencial confirma que, en el cas que al popular li faltin pocs escons per la majoria absoluta, enviarien una proposta formal al PSOE perquè governi la llista més votada a Andalusia, però també a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques del 2023, quelcom que podria ajudar als de Pedro Sánchez on té governs de coalició a mantenir la seva posició. 

Que en diuen els barons? 

Aquesta possibilitat ja es va plantejar a Castella i Lleó, però finalment va quedar descartada, ja que Pedro Sánchez s'hi va negar. Ara, tanmateix, aquesta proposta podria ajudar a diferents barons autonòmics mantenir la seva presidència a comunitats autònomes importants, des de Ximo Puig al País Valencià, passant per Lambán a l'Aragó, però també Emiliano García-Page a Castella-La Manxa, l'únic al qual les enquestes li donen una majoria absoluta i que, per tant, pot estar més tranquil. La resta depenen de Unidas Podemos per continuar amb les coalicions, i aquests al seu torn depenen del que faci Yolanda Díaz i la seva plataforma amplia, però ara mateix les enquestes no són bones. És per això, confirmen El Confidencial, que des del PP esperen que els barons pressionin a Sánchez i la seva proposta pugui prosperar. 

Guanyador de les eleccions

La direcció socialista s'han mantingut sempre ferms contra aquest plantejament i exigeixen al PP que primer cal trencar amb Vox a tota Espanya, fet que afectaria Castella i Lleó, però també a Madrid, on donen suport al govern d'Ayuso tot i que no formen part de l'executiu autonòmic. En canvi, des de les autonomies, els barons no són en cap cas tan reticents que governi qui més vots tregui en unes eleccions. A Andalusia, precisament, fins al 2007 si no hi havia un candidat amb majoria suficient, formava govern el guanyador de les eleccions, quelcom que va canviar amb la reforma del seu estatut.