El jurista Josep Costa, exvicepresident del Parlament, ha manifestat que el president espanyol, Pedro Sánchez, no va escollir Margarita Robles com a ministra de Defensa, sinó que ho va fer el rei Felip VI. Al seu entendre, és una pràctica habitual a Espanya i per això creu un error centrar les peticions de dimissió en la ministra. "Demanar la dimissió de la ministra de Defensa no té gaire sentit. A Espanya qui tria el ministre de la guerra (i que ens fa la guerra bruta) és la monarquia, que controla el negoci de les armes i les clavegueres. Qui ha de dimitir és el rei. El que cal és la República datalana", ha assenyalat.
Demanar la dimissió de la ministra de Defensa no té gaire sentit. A Espanya qui tria el ministre de la guerra (i que ens fa la guerra bruta) és la monarquia, que controla el negoci de les armes i les clavegueres.
— Josep Costa (@josepcosta) April 28, 2022
Qui ha de dimitir és el rei. El que cal és la Republica Catalana.
Margarita Robles ha fet les declaracions més greus respecte de l'escàndol del CatalanGate, pel qual van ser espiats més de 60 polítics, periodistes i professionals diversos catalans amb el programa Pegasus, quan va reconèixer l'espionatge dimecres en seu parlamentària amb to desafiant. Robles va reptar els partits catalans, en aquest cas a la comissió de secrets oficials, quan hi comparegui la directora del CNI i exposi la documentació sobre aquest assumpte: "Potser alguns que donen lliçons hauran de callar". "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Ucraïna?", va deixar anar. Una Robles que va mantenir el to amenaçador contra l'independentisme i no es va aturar aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa van assegurar amb voluntarisme que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017.
Arran d'aquestes paraules el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar la dimissió de la ministra, que és la responsable del CNI. Però aquesta no s'ha produït i pràcticament està descartada. Sánchez ha sortit avui en defensa de Robles quan li han preguntat si encara dona suport a la seva ministra, ha estat molt explícit: "Per descomptat", ha indicat. Mentrestant, l'advocat Gonzalo Boye ha advertit el president espanyol, que l'escàndol del CatalanGate només ha començat, i ha demanat posar el focus sobre qui va pagar la compra del programa d'espionatge Pegasus. Boye ha criticat en una conferència a Terrassa (Vallès Occidental), organitzada pel consell local de la República, que la ministra de Defensa justifiqués l'espionatge. I ha advertit que hi haurà sorpreses. "La ministra s'ha preguntat què fa un govern quan li declaren la independència. Doncs un govern convoca un referèndum. Com a Escòcia. I es respecten els resultats, siguin els que siguin. El que no fa un govern és comprar un programa espia i començar espiar a tot déu de forma indiscriminada, amb ves a saber quins diners. He estat clar: he dit ves a saber amb quins diners. No només cal saber qui ho va fer sinó amb què es va pagar. I això serà una gran sorpresa. El CatalanGate, que per això els posa tan nerviosos, està començant. I els passen dues coses: no saben el que sabem i no saben quant sabem. I és la primera vegada que tenim la paella pel mànec", ha explicat.