Barcelona aplega aquest divendres dues sessions de treball dels ministres de Transports de la Unió Europea al recinte modernista de Sant Pau. És en el marc de la presidència rotatòria europea —li correspon a Espanya aquest segon semestre de l'any— que s'organitzen aquestes reunions per abordar el transport com una "eina per a la cohesió social i territorial", així com els reptes per a la seva descarbonització i digitalització. Els titulars d'aquesta cartera dels 27 països de la UE han arribat a l'emplaçament on es reuneixen a dos quarts de nou del matí. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) havia convocat una protesta a partir de les 8 hores amb l'objectiu de "deixar-los clar que l'única via és la independència". La manifestació ha comptat amb la participació d'unes 50 persones encapçalades per la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu.

Des del punt de vista de l'Assemblea, celebrar aquesta trobada dels ministres de Transports de la Unió Europea a la capital de Catalunya és una "provocació" tenint present que hi ha unes "infraestructures infrafinançades" i "trens de Rodalies amb avaries constants". A banda dels crits d'independència, els concentrats han cridat repetidament "massa policia, poca Rodalia" i "volem Països Catalans". Durant la protesta, han arribat tres persones amb la cara tapada i disfressats de sardines que han desplegat una pancarta on es llegia: "Ni tard ni com sardines, volem trens dignes!".

 

Dolors Feliu: "És una broma que es reuneixin aquí"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha atès els mitjans de comunicació durant la concentració i ha qualificat de "broma" que la trobada dels ministres de Transports de la Unió Europea es faci a Barcelona. "Hi ha un dèficit de transport tan gran perquè precisament el govern espanyol, que és l'amfitrió, no inverteix en els trens de Rodalies i només ho fa en un sistema radial de trens d'alta velocitat que van a parar a Madrid", ha afegit. Feliu ha denunciat que es faci, doncs, en un lloc on "hi ha retards constants i no ben comunicats" per aquesta manca d'inversió i que causa, per exemple, que "es trigui gairebé més per anar de Puigcerdà a Barcelona que per anar de Barcelona a Madrid". "És una broma que es vinguin a reunir aquí mostrant que som Espanya, però que ens maltractin d'aquesta manera amb els transports", ha sentenciat.

Sobre la participació en la manifestació, la dirigent de l'Assemblea ha volgut destacar que aquestes sessions de treball dels ministres europeus "no s'han confirmat fins a darrera hora". "En principi estaven a l'agenda, però amb les eleccions anticipades van passar més desapercebudes i no se sabia què passaria", ha justificat. En tot cas, Dolors Feliu ha apuntat que l'objectiu era que quedés clar que volen la independència i poder tenir unes polítiques de transport pròpies.