Aquest dijous es celebra la cimera del Consell Europeu amb la presència dels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE). Coincidint amb aquesta cita, una cinquantena de persones s'han concentrat aquest matí davant la seu de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona. Sobre les 10 del matí els Mossos d'Esquadra han desallotjat els manifestants.
Els concentrats denuncien el paper de les institucions europees davant la repressió de l'estat espanyol. Segons asseguren en un manifest, estan bloquejant la seu europea "com a denuncia per la situació dels presos polítics catalans, els polítics exiliats i les més de 3.000 persones perseguides pel sistema judicial espanyol per molts motius polítics".
El suplicatori
En la mateixa línia, els manifestants critiquen "l'abandonament dels valors de llibertat, pau i defensa de drets fonamentals" que, asseguren, "fins ara representava la Unió Europea". El manifest fa referència a la votació del suplicatori contra els eurodiputats catalans Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.
En la votació del suplicatori hi va haver un 42% d'eurodiputats que van votar en contra d'aixecar la immunitat dels líders independentistes, "això mostra el creixent descrèdit del Parlament Europeu i el sistema judicial espanyol", apunten els concentrats d'aquest dijous.
Les demandes
Per tots aquests motius, els concentrats que bloquegen la seu de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona demanen que la cimera de líders europeus "tracti la situació de vulneració de drets a l'estat espanyol que manté presos polítics, polítics exiliats i cantants empresonats i exiliats". De fet, alguns dels concentrats porten una pancarta que demana la llibertat del raper Pablo Hasél.
A més a més, expliquen que rebutgen "totes les resolucions judicials que atempten contra la llibertat d'expressió, creació, manifestació ideològica o de pensament que han portat al descrèdit més absolut el poder judicial espanyol".
Finalment, els concentrats demanen al futur Govern "un full de ruta explícit cap a la independència".
L'alerta del Consell d'Europa
Precisament aquest dilluns, la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa (CE), Dunja Mijatovic, va traslladar la seva preocupació a Espanya per les "creixents condemnes" a presó a artistes i activistes els últims anys. "Diverses disposicions del Codi Penal espanyol tenen un impacte negatiu, inclòs un efecte dissuasiu, en l'exercici de la llibertat d'expressió, un dret d'importància crucial per a un debat públic lliure i plural", deia la comissària en una carta al govern espanyol en què li reclamava una reforma dels delictes d'injúries a la corona, enaltiment del terrorisme, ofenses religioses, discurs d'odi i difamació. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va replicar al CE que pretenen revisar-ho, però que encara estan estudiant la proposta de reforma.