La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, s'ha trobat amb una protesta a la seva visita a l'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà), en contra del parc eòlic marí que es projecta per a aquesta zona. La visita ha coincidit amb l'anunci de la titular de Transició Energètica, Teresa Ribera, que ha avançat que dimarts que ve s'aprovaran els Plans d'Ordenament de l'Espai Marítim (POEM), que previsiblement inclourà la zona del golf de Roses com a punt on es podran instal·lar parcs eòlics marins. Una vintena de persones s'han congregat a les portes de l'Ajuntament, governat pel PSC, i han protestat contra la ministra durant la seva visita amb pancartes i al crit del "Mar és vida". La protesta ha tingut el suport del Consell local de la República i l'ANC.

La ministra s'ha limitat a dir que cal que Espanya compti amb fonts d'energia renovables i que els parcs eòlics marins ofereixen "aquesta possibilitat". Això sí, ha recalcat, que caldrà que els projectes tinguin "el menor impacte ambiental" i que qualsevol iniciativa que es presenti haurà de complir un seguit de "requisits". Un dels membres de la plataforma Stop Macroparc Eòlic, Jordi Estévez, ha criticat l'anunci i també la posició del govern de la Generalitat que, a diferència del que han fet altres administracions, no hi ha fet al·legacions i, fins i tot, "planteja un laboratori d'experimentació amb prototips" amb aquesta zona. "Em sembla increïble perquè tothom sap que això mai es fa perjudicant l'objecte d'estudi. És com si els americans haguessin fet la prova de la bomba atòmica a Nova York", ha dit Estévez.

La portaveu del govern espanyol ha afirmat també en declaracions als mitjans, que "no hi ha cap data prevista" per a la taula de diàleg perquè "hi ha un diàleg permanent" entre el govern espanyol i el català, i per tant "no és necessari" celebrar la reunió. "Afortunadament, s'ha recuperat la normalitat institucional i ambdues administracions parlem i dialoguem permanentment", ha assegurat Rodríguez. En aquest sentit, la ministra de Política Territorial ha afirmat que "el govern espanyol celebra que no sigui necessari dotar-nos d'instruments extraordinaris per reunir-nos o convocar-nos". Ha subratllat que el govern espanyol ha fet un "gran esforç" per portar al terreny polític "un problema que mai hauria d'haver-se deixat fora de la política" i ha reivindicat especialment la feina de Pedro Sánchez. "El president del govern espanyol tenia una convicció molt forta per retornar la convivència amb i dins de Catalunya", ha assegurat. A parer seu, aquest esforç "dona tranquil·litat als catalans en les relacions socials més habituals que es van veure malmeses per l'anterior situació". 

En aquest sentit, Rodríguez ha insistit un cop més que "ningú nega que Catalunya avui està millor que en l'any 2017". Quant a la reforma del Codi Penal, la ministra ha afirmat que "com a òrgan executiu hem fet tot el que havíem de fer, i hem fet un esforç molt important en aquesta tasca d'homogeneïtzació" del Codi Penal espanyol amb el d'altres països europeus. Sobre la petició de la fiscalia a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, la ministra ha dit que "respecten els pronunciaments" dels tribunals. Amb tot, Rodríguez ha afirmat que "Espanya amb Catalunya mirem cap al futur amb optimisme". 

A la fotografia principal, la ministra Isabel Rodríguez sortint de l'Ajuntament       Foto: Canal 10 Empordà