Una desena de persones s'han manifestat aquest divendres a la Fira Formaocupa de Lleida, en contra de la presència de l'exèrcit espanyol en un dels estands d'aquest certamen. La protesta ha coincidit amb un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra, que ha impedit als concentrats acostar-se a l'estand militar, que fa ofertes per incorporar-se a l'exèrcit. Els concentrats portaven pancartes amb els lemes "Les armes no eduquen, les armes maten", "Fora l'exèrcit del saló" i "Perill exèrcit". Durant la protesta no s'han produït incidents.

Una sentència judicial del 2021 va obligar la fira a admetre les forces armades com a expositor, i des de llavors cada any hi són. El director de Fira de Lleida, Oriol Oró, va explicar en la presentació de l'edició d'aquest any que sempre demanen a l'exèrcit que s'avingui a complir una sèrie de normes com ara no exhibir armament. L'uniforme, però, sí que el poden portar.

Protesta fira Lleida ONG Lleida

L'any passat es va reprendre la plataforma que suposa aquesta fira com a lloc d'intercanvi entre els que busquen treballadors i els que busquen feina. Així ja va ser en els seus orígens el 2007, però després amb la crisi econòmica i la pandèmia, va anar de baixa. Ho va reprendre l'any passat, encara amb limitacions. En aquesta edició, hi són presents un total de 60 empreses i entitats que assessoren de cara al futur acadèmic i laboral. La fira també dona visibilitat a les diferents possibilitats d’accés al mercat laboral i ofertes de treball, assessorament i orientació laboral i en drets laborals.

A la fira s’hi ha ubicat diferents espais: d’ofertes laborals, de les professions, d’impuls a professionals, de sessions sobre Erasmus a la Formació Professional, de demostracions professionals de l’Institut Municial d'Ocupació (IMO), de sessions sobre xarxes socials, i sobre l’FP Dual, entre d'altres, perquè els joves tinguin les opcions per a decidir el camí de la seva formació. A més, també en el marc de la fira, es du a terme la II Jornada de Responsabilitat Social: “Empresa + Persones amb discapacitat = Oportunitats”. A la pàgina web de la fira hi ha a més unes 200 demandes concretes de feina que es corresponen a perfils diversos amb diferents formacions i titulacions. 

També és una fira per millorar la formació i adaptar-se al que ara demanen les empreses. La fira ha estat organitzada per l’Institut Municipal d’Ocupació, l’Ajuntament de Lleida i la Fira de Lleida amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.