Aquest dissabte 29 de maig a les 15 hores hi ha convocada una manifestació la plaça Catalunya de Perpinyà per defensar el dret a l'ensenyament en català a França. La protesta neix per les accions del Tribunal Constitucional (TC) francès, el qual va tombar dos articles nuclears de la llei que protegeix i promou les llengües regionals minoritàries del país, com ara el català, el basc, l'occità o el bretó.
L'Associació per l'Ensenyament en Català a Perpinyà (APLEC) ha anunciat la convocatòria, a la qual s'han afegit diverses entitats com El Casal de Perpinyà, CGT Education 66, SNES 66, SUD Éducation 66-11, Diwan, a més de membres dels partits independentistes. Sota el hashtag #IoiMolac entitats i individus difonen informació sobre la manifestació i la situació lingüística a la Catalunya Nord.
Estocada a la llei Molac
El Tribunal Constitucional francès ha escapçat dos articles bàsics de la llei que protegeix les llengües minoritàries, coneguda com la llei Molac, pel diputat bretó que la va impulsar, Paul Molac. El projecte del polític es va aprovar el passat 8 d'abril a l'Assemblea Nacional Francesa per 247 vots a favor i 76 en contra. Però no tothom va acceptar el resultat i uns 60 diputats del partit d'Emmanuel Macron, president de França, van dur la llei davant del Tribunal Constitucional.
El TC francès va dictar a favor dels demandants, considerant inconstitucional l’article 4 de la nova llei, que recull la possibilitat d’una immersió lingüística a les escoles en la llengua dita regional, i l’article 9, que permet posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès.
Davant de la polèmica que ha despertat el dictamen del Constitucional francès Emmanuel Macron ha sortit a defensar la diversitat lingüística de la república francesa, la qual considera que enriqueix la cultura del país. En un missatge a Facebook el president de França s'atorga el rol, tant de protector de "la llengua francesa" com de "guardià de la riquesa que construeixen les llengües regionals".
El president també ha demanat al Govern i al Parlament trobar la manera de "garantir la transmissió de la diversitat lingüística". Per Macron "La llei ha d’alliberar, mai d’ofegar. Obrir, no reduir" i en aquest cas la sentència del tribunal ofega les, ja malmeses, llengües regionals minoritàries de França. Per això diverses entitats de defensa lingüística es preparen per fer-se escoltar aquest dissabte pels carrers de Perpinyà.