"Galiza non ten rei". Aquesta és una de les frases corejades per desenes de persones que aquest dissabte s'han concentrat als voltants del passeig marítim de Sanxenxo (Pontevedra) per protestar per la tornada a aquesta vil·la gallega de Joan Carles I després de gairebé dos anys fugit a Abu Dhabi i contra la rebuda que li van tributar les autoritats locals. La marxa, impulsada per col·lectius nacionalistes, ha comptat amb la participació de dirigents del BNG com ara el diputat en el Congrés, Néstor Rego, i la parlamentària autonòmica Montse Prado.

"Els Borbons són uns lladres", "Juancar, ladrón, trabaja de peón", són algunes de les proclames que llançat els concentrats, que han rebut crítiques per les seves protestes per part d'algun dels vianants i simpatitzants amb la figura del rei emèrit. Els assistents han portat multitud de banderes independentistes i ensenyes republicanes. Fins i tot s'han pogut veure samarretes de solidaritat amb el raper Valtònyc, que està setmana va aconseguir una victòria als tribunals belgues en ser rebutjada la seva extradició a Espanya.

Protesta a Sanxenxo contra la visita del rei emèrit Joan Carles I / Efe

Corrupció institucionalitzada

El portaveu del BNG al Congrés dels Diputats, Néstor Rego, ha destacat que l'objectiu de la convocatòria era deixar clar que "el Borbó escapat no és benvingut a Galícia", ja que "representa la corrupció institucionalitzada" en la direcció de l'Estat. Rego ha insistit que la mateixa Casa Reial "representa també un dels elements antidemocràtics del règim del 78, com és la direcció de l'Estat", que no és elegida pels ciutadans lliurement, sinó que és "hereditària, vitalícia i designada per Franco". Així, ha reivindicat que el BNG fa una aposta "a favor de la democràcia, a favor d'un model republicà i també a favor de la sobirania de Galícia" davant d'una "monarquia espanyola anacrònica i corrupta".

El representant del BNG també ha criticat el nou president de la Xunta, Alfonso Rueda, per afirmar que la visita del rei emèrit a Sanxenxo posa Galícia al mapa i li ha respost que aquesta Comunitat és al mapa des de fa molts segles i el que no vol és ser "al mapa de la corrupció institucionalitzada" dels Borbons. Els nacionalistes gallecs demanaran en el Congrés informació per saber quant costa a l'erari públic aquesta visita a Galícia del rei Joan Carles.