El protocol és clar i senzill, ara bé, com està passant amb tot el que envolta l'espionatge a telèfons mòbil de dirigents polítics, els passos a seguir per investigar qui hi ha darrera les infeccions de terminals no són iguals per als afectats independentistes que per als afectats del govern espanyol. Segons explica El Español, un per un els ministres han anat entregant els seus mòbils per tal d'analitzar-los i poder detectar si han estat infectats amb Pegasus tal i com els hi ha passat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, segons assegura la Moncloa.
Dilluns era festiu a Madrid i va ser quan el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, van anunciar que alguns membres del govern espanyol també havien estat espiats amb Pegasus. Segons explica el citat digital, el mateix dilluns els ministres van rebre trucades de la Moncloa per advertir-los que algú passaria per casa seva per recollir-los el telèfon mòbil i substituir-lo per un altre de provisional. Dimarts es va acabar la recollida de terminals i a la tarda es van anar entregant al Centre Criptològic Nacional (CCN), que depèn del CNI, perquè els analitzés. Una de les tasques del CCN és garantir la seguretat de les comunicacions dels alts càrrecs del govern espanyol. Els primers mòbils que es van analitzar van ser els del president del govern espanyol i el de la titular de Defensa.
Normes de seguretat mínimes
Aleshores es va recordar als membres de l'executiu espanyol una sèrie de recomanacions mínimes per garantir el secret de les comunicacions, es tracta de recomanacions senzilles de seguretat que ja se'ls comunica en el moment en que prenen possessió del càrrec i se'ls fa entrega del seu nou telèfon. Entre aquestes consignes hi ha: no acumular arxius al terminal, fer neteja sovint, intentar apagar el mòbil cada nit, no fer click a enllaços sospitosos i evitar l'ús de whatsapp. Unes normes senzilles que segons confessen alguns ministres, no escolten al moment que les expliquen (quan prenen possessió) i que després van oblidant. En teoria, cada dos o tres mesos els ministres haurien de fer que algú els revisés el terminal però sembla ser que no ho fan.
Trobada Aragonès-Sánchez
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va assegurar aquest dimarts que el president espanyol, Pedro Sánchez, no tindria inconvenient en mantenir una conversa amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per abordar el CatalanGate, perquè "parla habitualment amb tots els presidents autonòmics". va insistir que arran del CatalanGate l'executiu ha detectat un atac "extern" als mòbils de Sánchez i de Margarita Robles. Malgrat els errors de seguretat, "en aquests moments" el president espanyol manté el "suport total" a Robles i a la directora del CNI, Paz Esteban. Amb tot, Rodríguez no va tancar la porta a futures dimissions. "Estem en la fase de saber què ha passat i no podem passar a la següent fase sense saber-ho". L'executiu espanyol manté que malgrat el CatalanGate i el cas d'espionatge a Sánchez i Robles sempre ha fet "el que havia de fer i el que s'espera d'un Estat democràtic", perquè "des del primer moment" ha "posat a l'Estat al servei d'aclarir les circumstàncies perquè tots puguem estar tranquils sobre el fet que l'Estat i els seus mecanismes funcionen".