El Govern ha fet públic aquesta setmana com va ser la primera prova pilot de l'internament de presos en una cel·la encoixinada d'una presó catalana. Responent a la pregunta feta per un diputat del PSC dirigida a la Mesa del Parlament, el Departament de Justícia, encapçalat per la consellera Gemma Ubasart, ha detallat com es va dur a terme aquesta prova al Centre Penitenciari Brians 2 entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre del 2022, que pretén aconseguir les contencions mecàniques zero.
La cel·la encoixinada és un mecanisme de contenció que busca evitar l'ús de mecanisme que priven de llibertat a les persones internes, una mesura aprovada per entitats de drets humans. Aquest espai té unes característiques especials i, segons ha explicat el Govern, va ser necessari modificar una cel·la del Departament de Sancionats de Brians 2 per instal·lar-hi panells encoixinats, "tant a terra com a les parets i a la porta". Així mateix, també es va retirar la pica i la tassa del lavabo i es va modificar la posició de la finestra. A més a més, es van col·locar càmeres de vigilància i es va equipar amb un projector d'imatges i so.
Aquest procés d'adaptació de la sala, segons han detallat, va tenir un cost total de més de 80.880 euros. De moment, el centre penitenciari Brians 2 no ha emès l'informe amb una valoració sobre aquest programa de contenció, encara que està previst que ho faci per avaluar els resultats i fer les propostes necessàries per millorar-lo.
La prova pilot de la cel·la encoixinada: en què va consistir?
En concret, aquesta cel·la encoixinada a Brians 2 es va utilitzar en tres ocasions durant la prova pilot. En la resposta al diputat del PSC detallen que les tres persones internes s'hi van estar uns 70 minuts de temps mitjà, i que l'estada més llarga va ser d'una hora i 50 minuts. Durant aquest temps no se'ls va aplicar cap mena de contenció mecànica, que és precisament l'objectiu d'impulsar aquestes cel·les. D'aquests tres casos, en dos es va evitar fer servir la contenció mecànica al llit, encara que, dins la cel·la, es van produir dues situacions d'autolesió.
El primer cas d'ús de la cel·la de contenció va ser el 15 de juliol del 2022, en una persona que es trobava continguda de manera inicial al llit. Aquest intern va ser el que més temps va passar a l'interior d'aquest espai i se'l va portar a dins com a mesura de transició entre la contenció mecànica de llit i l'ingrés en una cel·la ordinària. Pel que fa al segon, es tractava d'una persona interna que tenia una conducta autolesiva. Dins la cel·la encoixinada va tenir una actitud agressiva, colpejant-se contra les parets. En aquesta ocasió, es va evitar la contenció al llit, complint amb la funció de la sala. La darrera persona interna que va participar en aquesta prova pilot també tenia conductes autolesives i, igual que l'anterior, no va ser necessari aplicar cap contenció mecànica. Tot i això, cal destacar que, dins la cel·la, la persona es va autolesionar traient-se una grapa de sutura.
Criteris d'ús de la cel·la encoixinada
El Departament de Justícia també ha detallat quins criteris s'han establert durant aquesta prova pilot per fer servir aquesta cel·la encoixinada. S'han internat persones que amenaçaven d'autolesionar-se, tenien una actitud greu d'hostilitat i de violència verbal contra altres, sense garanties de poder-los controlar. També s'ha aplicat en persones que es trobaven en contenció mecànica al llit i van evolucionar positivament.