L’escola Turó del Drac de Canet de Mar arriba a Madrid de la mà d’Isabel Díaz Ayuso, que commemora la Constitució espanyola sense oblidar-se de Catalunya. La presidenta madrilenya ha organitzat un acte per homenatjar la Carta Magna i hi ha fet intervenir Javier Pulido, el pare que va saltar a la notorietat quan va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imposés el 25% de castellà a l’escola de la seva filla. Prèviament, havia format part de les llistes de Ciutadans a les eleccions municipals del 2019. “Els pares no volem ser herois, volem que es compleixi la llei perquè els nostres drets lingüístics estiguin coberts”, ha afirmat des de la Puerta del Sol. Quan el TSJC va confirmar la sentència del 25%, el Govern de la Generalitat, presidit per Pere Aragonès, va haver de complir la sentència ferma: “Van decidir posar-me a la picota i utilitzar-me de cap de turc a mi i a la meva família, ens van assenyalar públicament i ens van assetjar brutalment a les xarxes”, ha assegurat. “Com si fóssim colons que som a Catalunya i fem servir un idioma que no ens pertany, que és d’un lloc diferent”, ha lamentat, i ha criticat que el castellà sigui considerat “estranger”. “L’espanyol també és una llengua pròpia de Catalunya”, ha reblat.

 

Javier Pulido ha explicat que quan va haver d’escolaritzar la seva filla va contactar amb l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya per informar-se sobre el procediment que havia de seguir per garantir-li classes en castellà. Va ser el 2017: “Hi havia bastanta crispació social. No ens vam atrevir, vam ser covards i vam tenir por de sol·licitar l’escolarització bilingüe, així que vam callar”, ha reconegut. Més tard, després del confinament pel coronavirus, va fer el pas de sol·licitar-ho a l’escola: “El conseller d’Educació [Josep Bargalló] ens va increpar, ens va assenyalar, ens va acusar de maltractar la llengua i la cultura catalanes i ens va posar a la picota amb una allau insuportable d’assetjament mediàtic”, ha arguït. “Vaig pensar que no ens mereixíem allò, ni nosaltres ni ningú. I que hi havia moltíssima por a Catalunya d’expressar els pensaments que tenia la gent. Ens venien per darrere i ens feien un copet a l’esquena quan no hi havia ningú, 'Jo estic amb tu', però si hi havia gent, els amics no venien a ajudar-nos”, ha relatat. Arribats a aquest punt, Javier Pulido va decidir “involucrar-se una mica més en aquesta lluita” i “atacar les persones” que els havien “assetjat”.

En aquesta línia, ha assenyalat que els processos judicials perquè els “assetjadors” a la seva família “responguin com cal” estan “bastant avançats”. “Esperem que sigui més aviat que tard quan rebin el que es mereixien legalment”, ha verbalitzat. Es tracta de la causa en la qual ell demana sis anys de presó per a un veí de l’Hospitalet de Llobregat per haver enviat missatges amenaçadors contra la seva família a través de les xarxes socials. “Són un clar indicador de l’existència d’un moviment de resposta hostil amb clars biaixos xenòfobs i segregacionistes”, esgrimia l’advocat de la família en l'escrit d’acusació. Per la seva banda, la fiscal de Delictes d’Odi li demana dos anys de presó. D’altra banda, Pulido ha apuntat que el Tribunal Constitucional està “a punt de resoldre els processos” en relació amb l’aplicació del 25% a tot Catalunya. “Esperem que ho faci com més aviat millor. Tribunal Constitucional, garant de la Constitució, afanyin-se, si us plau, que us estem esperant”, ha exhortat.

Mural a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar / Foto: ACN

“Es vulnera sistemàticament i conscientment l’article 3 de la Constitució”

Durant la seva intervenció, Javier Pulido ha volgut llegir l’article 3 de la Constitució, que estableix que el castellà és la “llengua espanyola oficial de l’Estat”, estipula que “tots els espanyols” tenen el “deure de conèixer-la” i el “dret a utilitzar-la” i fixa que les altres llengües espanyoles seran també “oficials en les respectives comunitats autònomes d’acord amb els seus estatuts”. “La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”, afegeix. Feta la lectura, el pare de l’escola de Canet ha considerat que és un precepte que “es vulnera sistemàticament, conscientment, solemnement i de manera pública cada dia”. I ha apuntat Catalunya, el País Basc i Galícia (on el PP governa amb majoria absoluta).

Finalment, ha llançat la seva proposta i ha retret al govern espanyol que no hagi “fet res” perquè es compleixi l’article 3: “Cap govern espanyol ha considerat que aquest article de la Constitució és necessari, i això ha comportat que a les regions en les quals manen nacionalistes que volen trencar el país i dividir-nos tinguin aquestes eines per separar entre espanyols”, ha lamentat. I ha apuntat en dues direccions: revisar les “deficiències” de l’estat autonòmic i impulsar una “llei d’usos lingüístics”. “Ja va sent hora que el govern espanyol posi fil a l’agulla per arreglar això”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!