El PSC aconsella Junts que assumeixi "el paper que li toca", com a primera força de l'oposició, i posi al davant el país i no els interessos de partit. L'endemà del congrés en què el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha tornat a assumir el lideratge orgànic de la formació, la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha evitat opinar sobre l'impacte que pot tenir aquest moviment, però ha fet una crida a buscar espais de diàleg i la possibilitat d'acords.

A la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del PSC, Moret ha mostrat el "respecte absolut" pel procés intern que ha viscut el partit de Puigdemont, però ha expressat l'esperança que "Junts assumeixi el seu paper com a primera força política de l'oposició", i que ho faci duent a terme una oposició propositiva, conscient dels problemes del país i que aposti per buscar acords des del diàleg i el respecte.

"Aquest país necessita evidentment que la primera força de l’oposició sigui i desenvolupi la tasca li toca, que és ser propositiva, constructiva, fer propostes i posar al davant dels interessos del partit els interessos de Catalunya. I això només es fa amb diàleg i identificant els problemes dels catalans i els reptes del país", ha advertit la número dos del PSC.

Puigdemont

Moret ha evitat opinar sobre el fet que Puigdemont hagi assumit la presidència de Junts, i s'ha limitat a assegurar que el PSC espera que "la nova direcció del partit, sigui qui sigui, assumeixi el rol que li toca", és a dir, actuar com a "primera força de l’oposició" i per tant, "un rol de treballar i generar entorns saludables per donar resposta als problemes i interessos dels catalans".

Pel que fa la ronda de reunions que aquesta tarda posarà en marxa el president de la Generalitat, Salvador Illa, amb els grups parlamentaris, ha assegurat que són "protocol·làries", i resultat de la petició expressada pels grups parlamentaris al debat de política general, que es va celebrar a la cambra catalana a començaments d'octubre. L'objectiu, segons ha apuntat, serà "establir un marc de relacions cordials i positives, més que no pas entrar en el detall dels temes concrets".

La ronda de reunions d'Illa amb els grups parlamentaris estarà precedida per la primera trobada institucional del president de la Generalitat amb el president del Parlament, Josep Rull, que es durà a terme a les 16 hores al Palau de la Generalitat. Tot seguit, se succeiran —a partir de les 16.30 hores i amb intervals de mitja hora— les reunions amb els diferents grups, començant per Junts. La darrera reunió serà amb el president del grup parlamentari del PSC. Ni Vox ni Aliança Catalana no acudiran a la convocatòria. El PP no anirà a la ronda de reunions d'avui però celebrarà la trobada amb Illa dijous al Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!