La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha criticat aquest dijous a Twitter que el Govern ni ha participat en "cap treball" per un nou sistema de finançament "ni té propostes". Aquesta ha estat la seva reacció un cop s'ha conegut la notícia que Catalunya ja és la segona comunitat autònoma que més tributa a l'Estat, tot i rebre menys que la mitjana. Tot i que no ha entrat en el tema de l'infrafinançament, en el seu missatge a la xarxa social la diputada ha opinat que, a diferència del Govern, els socialistes "fa mesos que treballen" per reformar un sistema caducat des del 2014. D'altra banda, ha volgut posar l'accent en la feina dels seus col·legues de partit a Madrid: "El govern espanyol enviarà una proposta després de l'estiu. Què farà el Govern? Cadira buida?", s'ha preguntat en una piulada.
Infrafinançament
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat per la seva banda aquest mateix dijous que Catalunya rebi recursos "per sota de la mitjana". Un "infrafinançament" que ha qualificat de "crònic" fruit d'un model "injust i arbitrari". El 2020, i per onzè any consecutiu, Catalunya va tornar a situar-se per sota de la mitjana en recursos per habitant rebuts. Catalunya només ha quedat per sobre de la mitjana el 2009, primer any d’aplicació de l’actual model de finançament. D’acord amb les dades de liquidació que ha publicat el Ministeri d’Hisenda, Catalunya és el segon territori que més ingressos per habitant aporta, una posició més respecte als exercicis anteriors, en què havia ocupat el tercer lloc. Tanmateix, pel que fa als recursos rebuts, manté la desena posició dels darrers anys. D'altra banda, les dades mostren que Catalunya se situa 17% sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que en la redistribució es troba 1,5% per sota.
Catalunya encara perd més
El model de finançament marca una desigualtat que el mateix conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha considerat que “tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats”. I ha subratllat dos aspectes: "Mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya. I cal tenir en compte l’infrafinançament històric de Catalunya, els milions d’euros que cada any genera Catalunya i que s’evaporen, i les limitacions dels recursos de la Generalitat”. En les darreres dècades, Catalunya només ha quedat per sobre de la mitjana el 2009, quan va ser el primer any d’aplicació de l’actual model.