Al Govern es parla d'una eventual convocatòria pública per ampliar el nombre de funcionaris a l'Agència Tributària catalana i així assumir la càrrega que suposarà que Catalunya recapti i gestioni els seus impostos quan es desplegui el finançament singular que van pactar socialistes i Esquerra Republicana. Així ho ha avançat aquest divendres en una entrevista a TV3 la viceprimera secretària i portaveu del PSC, Lluïsa Moret, que ha deixat anar que aquesta opció "s'està parlant". "El primer és reforçar les estructures en què s'ha de fomentar el nou model fiscal. Necessitem pressupostos perquè això ajudarà a reforçar les estructures, que són pedra angular per recaptar tributs", ha afegit Moret.
La número 2 del PSC ha refermat al compromís de complir el pacte fiscal al qual van arribar socialistes i republicans, "perquè és un acord ferm i perquè és bo per a Catalunya i també per a Espanya". "No només és un acord amb ERC, és nostre, l'assumim i l'hem construït plegats", ha reblat. En aquest sentit, Moret ha argumentat que esdevindrà un "primer pas per reflexionar" sobre "quin ha de ser el model de finançament autonòmic", un debat que es tractarà eventualment de manera multilateral i en els espais pertinents. "Necessita repensar-se", ha afegit.
Preguntada per les veus crítiques dins del PSOE sobre aquest nou finançament per a Catalunya, com la del president castellanomanxec Emiliano García-Page, Lluïsa Moret ha asseverat que "no els hem de convèncer" i que el PSC el que ha fet és posar sobre la taula el seu model, que "serà respectat" i que "ja està acordat i no és qüestionable ni debatible" el pròxim congrés del PSOE. "Poden discrepar, evidentment, això la política", ha afegit.
Pel que fa a la primera reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, d'aquest divendres a la Moncloa, Moret l'ha qualificat d'un exemple de la "normalització institucional". "Catalunya ha tornat", ha reivindicat, emprant de nou un lema ja habitual del seu Govern. Sobre els temes que es tractaran en la trobada, ha citat l'habitatge, infraestructures, traspassos pendents i el finançament així com altres qüestions que tenen a veure amb tenir una "relació estreta i fluida" entre governs. Illa ja va concretar dijous que no es parlaria del nou finançament català perquè això ja està parlat i acordat i és públic, per la qual cosa no hi ha res a discutir. "El que cal fer és vetllar perquè s'executi el que hem acordat en els calendaris que hem acordat", va afegir.
Grup de treball Generalitat-Estat: el repte és l'IRPF traspassat pel 2026
Sobre el traspàs de competències i les mesures requerides, el govern espanyol i la Generalitat van acordar recentment crear un grup de treball conjunt per estudiar com reforçar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). El grup de treball estarà format per vuit persones, quatre del Departament d'Economia que lidera Alícia Romero, i quatre més del Ministeri d'Hisenda, a càrrec de la vicepresidenta María Jesús Montero. A més, participaran dos alts càrrecs de l'Agència Tributària catalana. L'executiu català ja ha creat a Catalunya un grup que ha de dissenyar i implementar el nou model de finançament de la Generalitat, coordinat per l'economista Martí Carnicer.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, es va comprometre el passat 16 d'octubre al Parlament a quadruplicar la dimensió de l'Agència Tributària de Catalunya per preparar-la de cara a gestionar el volum d'impostos que assumirà amb el nou finançament singular. Encara que el president no va quantificar en quin termini l'ATC podria quadruplicar la seva grandària, l'escenari esbossat porta a projectar més de 3.400 empleats en un futur pròxim. El repte és arribar a temps a preparar els mitjans tècnics necessaris perquè Catalunya pugui fer-se càrrec de l'IRPF a partir del 2026.