El PSC, com la resta de grups parlamentaris, ja ha registrat les seves propostes de resolució per a les votacions d'aquest dijous en el marc del debat de política general. Les seves idees s'han basat sobretot en els acords d'investidura amb Esquerra Republicana, i és que entre els més destacats hi ha el traspàs de Rodalies, el finançament singular o una aposta per l'emergència que viu el català. Els socialistes ja fa mesos que ho adverteixen: "Complirem els acords", tot i que en la proposta de resolució no especifica si el concepte finançament singular implica sortir de la LOFCA i del règim comú de finançament de les comunitats autònomes, tal com passa amb l'acord d'investidura. De fet, és aquí on Junts per Catalunya busca furgar tant als republicans com als socialistes a través de les seves propostes que s'han de votar aquest dijous. Precisament, en matèria d'infraestructures, no apareix cap proposta sobre una possible ampliació de l'aeroport del Prat, com tampoc del Quart Cinturó o el Hard Rock, com sí que han plantejat el Partit Popular i que van ser les propostes abanderades pels socialistes durant la passada legislatura.

No especifica si el finançament singular surt de la LOFCA

Concretament, la proposta de resolució sobre el finançament singular diu així: "Impulsar un nou acord de finançament singular per a Catalunya en el qual sigui la Generalitat la que gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya mitjançant l’Agència Tributària de Catalunya, guanyant capacitat de gestió". A més, especifica que "aquest model ha d’establir l’aportació catalana a les finances de l’Estat en concepte del cost dels serveis que l’Estat presta a Catalunya a través d’un percentatge de participació en els tributs, així com l’aportació en concepte de solidaritat que haurà de ser explícita i transparent". Finalment, també posa de relleu el concepte de solidaritat amb les altres comunitats autònomes en el marc del "principi d’ordinalitat".

Solució al conflicte polític

D'altra banda, el PSC vol que el Govern estableixi un diàleg amb els actors polítics i socials catalans per "construir una solució al conflicte polític basada en un consens ampli de la societat catalana", i que "abordi les qüestions de fons que han estat en el seu origen". En infraestructures, plantegen que el Govern desplegui el traspàs de Rodalies i que es constitueixi la nova operadora entre el 2024 i el 2025; de les primeres infraestructures durant l’any 2025 -en especial l'R1-, i que s'acordi amb l’Estat la revisió del Pla de Rodalies 2025-2030 durant el tercer trimestre de 2025

Amb tot, pel que fa a la llengua catalana, proposen estendre la vehicularitat del català a les activitats extraescolars i de l'esport i el lleure i reforçar la dotació econòmica i de personal del Consorci per a la Normalització Lingüística. També plantegen que el Govern continuï treballant per l'oficialitat del català a les institucions europees. 

En habitatge, volen que el Govern desplegui la llei espanyola d'habitatge i que reguli els lloguers de temporada, el d'habitacions, els d'ús turístic i l'habitatge buit. En educació, el PSC proposa que el Govern impulsi una bateria de mesures per garantir l'èxit educatiu, reduir el fracàs escolar i prevenir l'abandonament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!