Pel PSC, el Parlament no es paralitza. Així ho ha dit avui la portaveu socialista, Alícia Romero, que ha avisat els partits independentistes que no acceptaran la decisió de suspendre l'activitat parlamentària ni col·laboraran "amb aquest despropòsit". Per contra, el PSC boicotejarà la paralització de la cambra catalana, i ho farà mantenint la seva activitat parlamentària amb tota normalitat. "Convocarem les comissions que presidim i demanarem que es convoquin totes les comissions en què nosaltres participem, perquè així no s'aturi ni l'activitat legislativa ni el control del govern". D'aquesta manera, ha afirmat que els independentistes es trobaran els socialistes "al davant". I aniran més enllà: Romero ha avisat que es plantegen fer-hi front per la via legal. "Si hi ha mesures jurídiques que es poden prendre per defensar els drets dels diputats i les diputades, ho farem, perquè creiem que és greu", tot i que no les ha concretat.

 

Romero ha criticat que una suspensió del Parlament pot evitar la celebració de tretze comissions legislatives, dues comissions d'estudi, dues ponències de llei i el ple de la setmana vinent, tot i que ha admès que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, no ha fixat una durada determinada de la paralització. Igualment, la portaveu socialista ha demanat a Borràs que "actuï pensant en els interessos de la institució, que són els interessos dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya". A més, li ha reclamat que faci de presidenta de tothom. "Això li hem demanat durant molts mesos, i continuem avui amb més insistència que mai davant la mala decisió que ha pres la Mesa".

L'escó de Juvillà

Els socialistes també han canviat de postura amb relació a la condició de diputat del secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà. Si fins ara el PSC havia defensat l'escó fins que la sentència judicial en contra de Juvillà fos ferma, avui Romero ha opinat que s'han d'obeir les resolucions judicials. "És molt clar l'acord de la Junta Electoral Central, que diu que ha de perdre la condició de diputat el senyor Juvillà, i aquest acord de la JEC diu el Tribunal Suprem, que és una sentència ferma". Així, ha afirmat que si hi ha una convocatòria de la Comissió de l'Estatut del Diputat hi votaran favorablement. Precisament, ha comparat la situació actual pel diputat anticapitalista amb la de l'expresident de la Generalitat Quim Torra: "Per què ara hem de suspendre l'activitat parlamentària quan no es va fer en el cas del president Torra?".

En tot cas, el PSC ha estat molt crític amb la possibilitat de paralitzar el Parlament per qualsevol període de temps. "Avui és un mal dia del Parlament, per la dignitat de les institucions i per la ciutadania de Catalunya". A més, ha considerat inaudita i esperpèntica la proposta, i ha afirmat sentir-se avergonyida. Romero també ha atacat els partits independentistes, assegurant que es tracta d'una nova "instrumentalització personal i partidista" de les institucions catalanes.

Comuns, en contra d'aturar

En Comú Podem no ha anat tan lluny com els socialistes, però igualment ha rebutjat qualsevol paralització de l'activitat institucional: "És absolutament compatible que el Parlament de Catalunya expressi tot el seu suport al diputat Juvillà i, alhora, mantingui l'activitat parlamentària", ha dit Jéssica Albiach. Així, ha cridat a defensar el diputat anticapitalista fins que la sentència judicial sigui ferma, de manera que no perdi el seu escó. Igualment, ha considerat una "absoluta anomalia" que els diversos grups parlamentaris s'hagin assabentat de la decisió pels mitjans de comunicació, i ha criticat directament Borràs: "Considerem que aquesta manera d'actuar és més pròpia d'aquells que fan un ús patrimonialista de les institucions que no d'una presidenta del Parlament".