Laura Borràs, al centre del debat. El PSC va presentar aquest dilluns una iniciativa legislativa per tal d'eliminar les pensions vitalícies lligades a la presidència del Parlament. Un moviment que, curiosament, arriba un cop ha acabat el judici a la presidenta suspesa, Laura Borràs, i s'espera la seva condemna. Aquesta circumstància ha generat polèmica, ja que la juntaire ha superat els dos anys des que va ser investida en el seu càrrec, i ara podria veure's beneficiada per aquesta retribució havent superat el termini mínim. Malgrat aquesta coincidència, els socialistes van defensar en roda de premsa que la seva ofensiva contra les pensions vitalícies "no va en contra de ningú ni és per cap cas en concret", descartant així que Borràs hagués motivat la proposta.
Però menys de 24 hores després, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha admès que la presidenta suspesa sí que ha tingut un paper clau. "Hem obert plantejat això perquè ara hi ha aquest debat", ha reconegut la socialista. Un debat que gira al voltant de "l'interinatge del Parlament" que ha provocat la suspensió de Borràs com a presidenta, i al qual Romero ha demanat "posar solució" en una interpel·lació directa a Junts, ERC i la CUP, partits que van donar suport a la investidura de la juntaire. A continuació, ha estat encara més clara, assenyalant el fet que Borràs està enmig d'un "procés judicial", i que davant del "debat social" que ha provocat la seva circumstància han decidit "analitzar" la llei d'expresidents del Parlament.
La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l'ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys, mentre que el PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos.
El complement dels comuns pels casos de corrupció
Per la seva banda, els comuns també han volgut ficar cullerada a la polèmica amb una proposta pròpia i que complementa la dels socialistes: revocar el 100% de les pensions vitalícies quan existeixi una condemna de corrupció. En el cas que Laura Borràs fos finalment condemnada en el seu judici pels contractes quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, es veuria directament afectada per aquesta iniciativa. El portaveu dels comuns, David Cid, ha defensat que la proposta del PSC és "un bon punt de partida, però no pot ser el punt d'arribada", per la qual cosa ha demanat incorporar el seu complement. "Si ara hi ha una majoria de forces favorable a garantir que un corrupte no pugui cobrar una pensió per haver exercit un càrrec públic, aprofitem-la i per aplicar una mirada més àmplia i previsora", ha dit. La proposta ha estat ben rebuda pel PSC: Alícia Romero ha dit que "d'entrada els sembla bé i raonable".
I els expresidents de la Generalitat?
La posició dels socialistes, que només fa referència als expresidents de la cambra catalana, ha estat criticada per altres grups que han demanat "ampliar" la mirada. En resposta, la portaveu del PSC s'ha obert a "revisar" les prerrogatives dels expresidents de la Generalitat, tot i considerar que la figura de la màxima autoritat del país és "diferent" a la presidència del Parlament. Romero ha considerat que s'han de mantenir unes prerrogatives en el cas dels expresidents de la Generalitat i, en canvi, ha defensat que amb la proposta que han registrat per als expresidents del Parlament no cobrarien ni la retribució temporal ni la pensió vitalícia. Només els expresidents que ara ho cobren se'ls donaria un 10% del sou durant sis mesos perquè "s'adaptessin" a la nova situació. "Es pot revisar tot però creiem que el president de la Generalitat ha de poder tenir tracte de president i garantir una situació de prerrogatives a presidents que han fet una tasca important i que se'ls ha de reconèixer", ha argumentat.
El PSC calcula que la seva proposició de llei sobre els expresidents del Parlament es podria debatre i votar al ple a finals de maig o principi de juny, que és quan toca als socialistes incorporar una de les seves iniciatives a l'ordre del dia del ple. Però també ha apuntat que si hi ha acord entre diferents grups a la Junta de Portaveus, la iniciativa es podria debatre abans.