Cas omís. La comissió Pegasus del Parlament Europeu ha aterrat aquest dilluns a Espanya per acabar aquí la ruta europea per esbrinar què ha passat amb l’espionatge massiu amb el programari israelià en territori europeu després de fer parada a Polònia, Xipre, Israel, Grècia i Hongria en els últims mesos. Però el camí no ha estat fàcil, sinó que tot el contrari: aquest dilluns és festiu a Madrid, i el dimarts tindrà lloc una sorollosa moció de censura que centrarà totes les atencions dels grups polítics espanyols. Ara bé, el principal obstacle que s'han trobat els eurodiputats ve des de les més altes esferes: malgrat convidar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i alguns dels seus ministres més destacats, La Moncloa ha optat per enviar-hi un càrrec de segona fila com és el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro. Serà l'únic representant institucional de l'Estat que rebrà els europeus, tot i les crítiques de l'independentisme.
Aquest moviment de dubtosa rigorositat per evitar que la primera plana del govern espanyol hagi de donar explicacions s'ha pogut fer amb la complicitat dels dos partits que integren l'executiu, PSOE i Unidas Podemos. I tampoc han trobat oposició entre els parents catalans: el PSC i els comuns s'han desentès de l'actitud del president Pedro Sánchez i dels seus ministres.
En roda de premsa, la portaveu socialista Èlia Tortolero ha negat cap desconsideració del govern espanyol envers la missió del Parlament Europeu. De fet, ha defensat tot el contrari: l'executiu està apostant per la "màxima col·laboració" per aclarir l'espionatge, malgrat que ja va descartar obrir una comissió d'investigació del CatalanGate al Congrés dels Diputats, i ha plantat reiteradament l'òrgan que ha posat en marxa el Parlament de Catalunya sobre aquesta mateixa qüestió. En la mateixa línia, Tortolero ha defensat que la presència del secretari d'Estat d'Afers Europeus és suficient. "Ens sembla prou important", ha al·legat.
Els comuns hi barregen un atac a Junts
Per la seva banda, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha descartat valorar que ni Pedro Sánchez ni cap ministre es reuneixi amb els eurodiputats. "Són explicacions que ha de donar el govern", ha argumentat, passant així la pilota a La Moncloa. Tot i això, sí que ha remarcat la gravetat de l'espionatge del CatalanGate, i ha reiterat la necessitat d'"arribar fins al final i dirimir responsabilitats". Especialment perquè la seva formació també ha estat víctima de l'espionatge, per la qual cosa Unidas Podemos "ha fet el que havia de fer" i enviarà Jaume Asens a trobar-se amb la missió europea. D'altra banda, Mena ha aprofitat l'oportunitat per carregar contra Junts després que la portaveu Míriam Nogueras assenyalés que els eurodiputats només es trobaran amb víctimes del CatalanGate que formen part d'ERC. "Junts veu fantasmes on no n'hi ha", ha reblat. "Demanem que no facin instrumentalisme ni electoralisme"