El PSC i els Comuns han escenificat l'acord per investir Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. El mateix Illa i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, han signat el pacte en un acte a la Biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). Els dos dirigents han estat acompanyats durant l'acte pels membres dels equips negociadors dels seus partits. Les dues formacions han escollit aquest barri de Cornellà per fer-hi l'acte perquè és un dels llocs on es va aplicar la llei de barris impulsada pel tripartit. A més, asseguren que és una zona on s'ha desplegat polítiques d'habitatge que es vol replicar la pròxima legislatura. L'habitatge és, justament, un dels pilars de l'acord entre PSC i Comuns.

jessica albiach salvador illa europa press
Europa Press

Els Comuns van anunciar l'acord el dimecres i el mateix dia el seu Consell Nacional el va avalar amb 124 vots a favor i 2 abstencions. El pacte inclou 50.000 nous pisos protegits, la recuperació progressiva de la sisena hora i la gratuïtat de l'etapa 0-3 durant aquesta legislatura, així com el compromís de "no facilitar" macroprojectes com el Hard Rock, entre altres mesures.

Aquest mateix dissabte el PSC ha reunit la seva Comissió Executiva i ha ratificat tant aquest acord com el d'ERC. En una intervenció al final de la reunió Illa s'ha mostrat "molt satisfet, molt feliç i molt esperançat" amb els dos pactes i s'ha compromès a complir-los "íntegrament" malgrat "els inconvenients, les dificultats i les qüestions sobrevingudes".

L'acord és una "oportunitat"

A través del seu compte a la xarxa social X, Albiach ha destacat que l'acord és una "oportunitat". Insisteix que es tracta d'un "acord ambiciós que fixa l’habitatge, la sanitat i l’educació públiques i la transició ecològica justa com a prioritats. Un bon acord pel país i per la seva gent".

Els acords i pactes aprovats

Els Comuns van aprovar dimecres el seu acord amb el PSC (amb un suport del 98,4% de membres del Consell Nacional que van participar en la votació), mentre que ERC va aprovar el seu divendres. En aquest sentit, Esquerra ha aprovat l'acord, però amb un percentatge molt més ajustat. Les bases del partit han donat llum verda a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a nou president de la Generalitat, amb un 53,5% dels vots a favor davant d'un 44,8% en contra. Aquesta ha estat el resultat d'una votació en què els militants han participat de forma massiva i que s'ha tancat amb un 77% de participació, 6349 dels 8.226 militants convocats. El resultat evidencia la profunda divisió interna al partit al voltant de la decisió d'investir Illa.

El pacte que ha negociat la direcció d'ERC sota la batuta de la secretària general, Marta Rovira, preveu un nou model de finançament que hauria de treure Catalunya del règim comú. Pel que fa al procés independentista, proposa la creació d'una Convenció Nacional per la resolució del conflicte polític, que estaria presidida per Esquerra.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!