El PSC i els comuns han tornat a fer seu el clam per reformar el delicte de sedició. Tot plegat, després que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, afirmés en una entrevista que el seu grup parlamentari és partidari de reformar aquesta norma perquè la legislació penal espanyola "estigui homogeneïtzada amb la resta de legislacions penals de països del nostre entorn", però recordava que al Congrés no existeix una "majoria per abordar-la". I és que aquesta proposta no compta, ara mateix, amb el suport de cap dels partits independentistes a les Corts espanyoles: Esquerra Republicana i Junts ja han manifestat reiteradament que ells són partidaris de l'amnistia, i que veuen amb recels la reforma d'aquest delicte.
Ara bé, això no evita que aquest dilluns, i aprofitant que divendres es reuniran, per fi, els presidents de la Generalitat i del govern espanyol, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, les filials catalanes dels partits que conformen l'executiu de coalició hagin pressionat per fer possible la modificació de la sedició. Primer ha estat el torn dels comuns. El portaveu, Joan Mena, s'ha dirigit directament a ERC, reclamant que se sumin al "bloc polític" partidari d'aquesta mesura. "Podríem acabar l'any amb el delicte de sedició modificat", ha dit. Mena ha assenyalat que hi ha més mesures per desjudicialitzar el conflicte amb l'Estat (com es va pactar a la reunió Vilagrà-Bolaños de divendres passat), però que "totes passen per la modificació de la sedició", i l'ha situat com una via prioritària. Per als comuns, modificar la sedició permetria als exiliats independentistes tornar a Catalunya "amb la màxima normalitat possible". Tot i això, no ha dirigit el seu reclam a Junts, sinó que l'ha centrat exclusivament envers els republicans.
Per al PSC, aquesta mesura també és necessària, si bé no l'han compartida amb la mateixa energia que ho han fet els comuns. La portaveu, Elia Tortolero, ha defensat que els socialistes "sempre" han estat favorables aquesta via. "Si fos possible, valoraríem aquest escenari, perquè ja vam dir en el seu dia que hi estem a favor", ha dit. Ara bé, ha recordat que l'aritmètica parlamentària, ara per ara, no és la necessària, ja que "no té els vots necessaris per tirar-la endavant". Tortolero no ha fet cap apel·lació directa a ERC, si bé ha fet evident que qualsevol modificació del delicte de sedició hauria de comptar amb el suport d'alguna formació independentista per tirar-la endavant.
Pressió per a Laura Borràs
Tots dos partits també s'han pronunciat sobre la situació de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sense canviar tampoc de retòrica en la seva insistència perquè abandoni el càrrec abans que el reglament la faci caure. Des del PSC, Tortolero ha recordat que va ser la formació de la presidenta (a través de Junts pel Sí) qui va donar suport a la proposta de la CUP per incloure l'article que la faria caure quan s'obri el judici oral. Mena ha estat més contundent, avisant que el reglament "no és un menú a la carta per a Borràs", i ha criticat que la presidenta barregi el debat sobre l'aplicació de la normativa amb la seva presumpció d'innocència.