El Govern i el PSC han mantingut aquest dijous al matí la segona reunió de seguiment de l'acord pressupostari que van assolir el passat mes de febrer. Després de la trobada, que s'ha allargat durant més d'una hora i mitja al Palau de la Generalitat, els socialistes han revelat que hi ha "una certa decepció" amb l'executiu pels "retards i incompliments" en matèria d'execució dels comptes que van acordar. La portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, ha lamentat que amb el "ritme lent" amb què s'està desenvolupant l'acord "no es podran complir" alguns dels punts compromesos entre el Govern i els socialistes. En concret, Romero —que ha estat qui ha encapçalat la delegació socialista a la reunió amb l'executiu— ha parlat d'endarreriment de licitacions i adjudicacions, mencionant que la dessalinitzadora de Tordera s'hauria d'haver licitat abans d'aquest juliol i encara no s'ha fet.

La portaveu del PSC ha criticat que és un Govern "que li costa arrencar i que no és àgil en l'execució pressupostària", fet que està "condicionant" algunes actuacions establertes en l'acord de pressupostos en l'àmbit de salut, educació, infraestructures o drets socials, ha mencionat Alícia Romero. Un altre punt en què ha fet èmfasi el PSC és l'incompliment de l'increment del 3% de les tarifes socials per al 2022 i del 4% per al 2023: "S'havia de fer abans del 20 de juny i no s'ha produït". A més, ha apuntat a les partides d'indústria o les d'Acció Climàtica com les que presenten una "execució més lenta". Romero ha demanat que el Govern "acceleri els projectes relatius al cicle de l'aigua" per la situació de sequera que pateix Catalunya i ha carregat contra el fet que el Departament responsable d'aquesta matèria hagi executat "menys del 25%" previst. Per tot plegat, els socialistes no veuen amb optimisme el fet que el 31 de desembre pugui haver-hi "xifres elevades" de compliment dels acords pressupostaris.

En relació amb l'acord del Govern amb el Ministeri de Transports per la Ronda Nord, Alícia Romero ha afirmat que confien que es pugui firmar aquesta setmana, però ha puntualitzat que "no està bé filtrar els acords abans que es tanquin", fet que ha "dificultat posar data" a la rúbrica del pacte. Tampoc fan una lectura positiva del fet que no s'hagi aprovat el Pla Director Urbanístic sobre el Hard Rock, que expliquen que s'havia d'aprovar "abans del 30 de juny". Els socialistes defensen la importància d'aquest projecte perquè sigui un "complement a l'aposta turística de Port Aventura" i que impulsi el "turisme de congressos".

Romero confirma converses amb "tots els grups menys Vox" per la Diputació de Barcelona

Unes hores després que s'anunciés l'acord entre el PSC i els comuns per a la Diputació de Barcelona, Alícia Romero ha confirmat que buscaran ampliar aquesta entesa per assolir una majoria que impulsi Lluïsa Moret a la presidència de l'ens supramunicipal. "Estem parlant amb tothom menys amb Vox", ha reiterat la portaveu. Sobre com arribar a un acord, els socialistes consideren que és un òrgan "molt important amb molts recursos per al món local que, especialment, poden anar als municipis més petits", línia que els permetrà estendre l'entesa "amb aquells qui ho comparteixin".

Els comuns, també molestos amb el Govern pels pressupostos

El dia abans de la reunió amb el PSC, el Govern es va trobar amb els comuns, amb qui també van pactar els pressupostos. El grup encapçalat per Jéssica Albiach va sortir "decebut" pels incompliments en "habitatge, salut i planificació ecològica". "La manca de rumb del Govern és un problema per a Catalunya", criticava Albiach en una piulada. En habitatge, els comuns precisen que hi ha 7 mesures de les 15 pactades que encara no s'han posat en marxa; en salut lamenten que no s'ha fet cap acció per aconseguir que els metges puguin programar cites en un termini màxim de cinc dies o que no s'ha progressat en la "instal·lació de plaques solars o climatització d'escoles".

El Govern afirma que ha implementat més del 50% dels acords assolits

Per la seva banda, l'executiu defensa que ja han implementat el 50,2% dels acords en els primers tres mesos, subratllant la gratuïtat de la T-16, l'extensió de la T-Jove o destinar 25 milions d'euros a l'energètica pública i 110 al pla de millora de l'accessibilitat a l'atenció primària. El Govern apunta, també, que han incorporat 461 dotacions d'educació especial i orientadors, que s'ha actualitzat l'índex de renda de suficiència de Catalunya, s'ha fet una convocatòria d'ajuts al pagament del lloguer amb una partida de més de 87 milions d'euros o que s'ha aprovat el protocol d'orientació professional.