El PSC ha aigualit el cordó anti-Vox impulsat per l'independentisme i els comuns abstenint-se en un dels punts més importants que hi havia a la proposta de resolució: la reforma del reglament per "blindar" el Parlament davant dels discursos de l’odi i la discriminació.

El diputat Ferran Pedret ha defensat que el reglament del Parlament i el codi de conducte ja tenen "les eines suficients per combatre els discursos d'odi". Tanmateix el punt s'ha aprovat, igual que la resta del text -que sí que ha rebut el suport dels socialistes- gràcies a la majoria dels grups impulsors.

A més, en la seva intervenció, els socialistes s'han sumat a Vox, Ciutadans i el PP titllant d'ultra l'independentisme. Després de fer un breu repàs històric del creixement del nazisme i el feixisme després de la II Guerra Mundial, Pedret ha afirmat que alguns discursos de polítics independentistes tenen "pendents relliscoses" i ha posat d'exemple un tuit de l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert contra l'excap de l'oposició Inés Arrimadas.

També ha acusat els independentistes d'assenyalar persones amb expressions com "colons, botiflers i nyordos". "Està molt bé identificar discursos d'odi i xenofòbia en discursos d'altres però cal estar molt atents en els assenyalaments que fem en les nostres expressions", ha apuntat.

El tripartit de la dreta espanyolista

Més exaltats encara s'ha mostrat el tripartit de la dreta espanyolista, amb els seus portaveus: Juan Garriga, Nacho Martín Blanco i Lorena Roldán. Tots tres han tret a relluir afirmacions tretes de context de dirigents independentistes com el president Torra, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el president Jordi Pujol o l'expresident del Parlament Heribert Barrera.

Martín Blanco ha negat que hi hagi "racisme institucional" i ha coincidit amb Roldán i Garriga a subratllar que hi ha "hispanofòbia institucional". La portaveu popular ha posat d'exemple la polèmica amb la vacunació dels policies espanyols a Catalunya i el de Vox ha recordat eslògans independentistes com "els espanyols ens roben", referent a l'espoli fiscal per part de l'Estat.

Algunes de les al·lusions feien referència a pronunciaments de membres presents a l'hemicicle com el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, el diputat de Junts Joan Canadell o el grup de la CUP, els quals ho han rebatut contextualitzant-ho.

La proposta, aprovada

La proposta, que finalment ha estat aprovada per una àmplia majoria, demana reformar el reglament per blindar el Parlament davant dels discursos d'odi que els grups impulsors asseguren que fa Vox. També ratifica el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou, entre d’altres, la commemoració de les víctimes de l’Holocaust, les del genocidi del Poble Gitano i les de la trata transatlàntica d’africanes esclavitzades.

Per últim, insta el Govern a desplegar "un Pla integral contra el racisme, la xenofòbia, l’antigitanisme, la islamofòbia i qualsevol altra forma de discriminació ètnico-racial", "el desplegament de l’òrgan per a la igualtat de tracte i la no discriminació" i "l’abordatge integral de les necessitats de suport i contra l’exclusió de les persones dependents, amb diversitat funcional, diferents capacitats al llarg de la vida, inclòs treball protegit, centres de dia, habitatge amb suport, lleure inclusiu entre altres serveis de suport a l’autonomia personal".

 

Imatge principal: El candidat del PSC, Salvador Illa, i la líder de JxCat, Laura Borràs, en un ple al Parlament / Efe