El PSC, Ciutadans i el PP demanaran un dictamen sobre el Fons Complementari de Riscos del Govern al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Aquest fons de risc de 10 milions d'euros ha de donar cobertura a reclamacions com la del Tribunal de Comptes.
En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Salvador Illa ha explicat que l'objectiu és aclarir "dubtes". Ha afegit també que si el CGE dictamina que el fons és legal, el PSC no tindrà inconvenient a votar-hi a favor al Parlament. "És raonable que tinguem dubtes i que els vulguem aclarir pel bé de tots. El moment d'aquesta mesura introdueix dubtes", ha afegit.
Illa ha defensat que el seu partit no s'ha de guiar per "intuïcions o prejudicis" i per això ha apostat per "escatir a fons la legalitat del decret llei sobre el fons". A banda, ha dit que el govern espanyol l'analitzarà des del punt de vista tècnic.
Ciutadans i PP demanaran un dictamen conjunt
Pel que fa a Ciutadans i el PP, el líder de la formació taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, s'ha posat en contacte amb Alejandro Fernández, dels populars, per demanar conjuntament un dictamen, ja que per fer-ho es necessiten 14 diputats o dos grups parlamentaris. Carrizosa ha lamentat que el Govern de la Generalitat "es tregui de la màniga un cop de decret manifestament inconstitucional per privilegiar els polítics que han dilapidat diners públics de tots els catalans per a fins partidistes".
Ha afegit que "l'única necessitat extraordinària i urgent que explica aquest decret són les presses de la Generalitat per afavorir als seus amiguets enfront del termini donat pel Tribunal de Comptes perquè paguin les seves fiances". També diu que "no s'està responent a l'interès general dels ciutadans de Catalunya, sinó al dels polítics encausats".
El PSC veu un nou Estatut com un "horitzó possible"
En un altre ordre de coses, Salvador Illa s'ha declarat "decebut i despistat" pel fet que aquest dijous el Parlament rebutgés una taula de partits a Catalunya com proposa el PSC. I ha insistit que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va votar el 2018 a favor d'aquesta taula quan Quim Torra presidia la Generalitat. El líder socialista ha justificat aquesta taula de partits dient que "també hi ha un problema a Catalunya, entre catalans".
Preguntat per si veu marge per a un nou Estatut sense fer una reforma de la Constitució, Illa ha respost que creu que aquest és un "horitzó possible" i que podria ser una de les solucions. El president del grup parlamentari del PSC al Parlament ha afegit que és una via i que s'ha de veure tècnicament les possibilitats que té.
La retrobada de Puigdemont i Junqueras com a "foto del passat"
En referència als dos anys que el Govern ha donat de marge a la taula de diàleg entre governs, Illa ha dit que no és partidari de posar terminis ni ultimàtums. "Sembla mentida que no hagin escarmentat", ha considerat.
Preguntat també per la intenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de buscar un acord de país per a l'amnistia i l'autodeterminació, ha dit que el PSC "no hi anirà", ja que no hi està a favor i "l'autodeterminació i l'amnistia no és aplicable a Catalunya". A més, ha qualificat la retrobada entre el president Puigdemont i Junqueras com "una foto del passat".