El PSC s'ha mostrat "decebut" pel discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general. La portaveu del seu grup parlamentari socialista, Alícia Romero, ha estat contundent amb el missatge del president del Govern, i és que l'ha titllat "d'insípid" i "farragós". "Ha demostrat on érem. Ha mostrat molts bons propòsits, però hi ha una manca de capacitat per dur-los a terme", ha dit Alícia Romero, qui considera que Aragonès "no ha estat capaç de cercar una majoria estable per donar seguretat" en aquesta legislatura. De fet, fins i tot ha afirmat que han vist un Aragonès "dèbil" i "sol". 

🔴  Intervenció de Pere Aragonès, DIRECTE | Debat al Parlament de Catalunya

El PSC exigeix autocrítica

Romero també considera que el president ha fet un discurs "sense prioritats" i "poc aterrat a la realitat". "Ens esperàvem que el president fos una mica autocrític i exigent amb el seu Govern exigint algunes responsabilitats", ha dit Romero en roda de premsa en seu parlamentària després del discurs del president. Tot i això, ja ha dit que no "els sorprèn".

Sobre l'exigència del president Aragonès a Pedro Sánchez de convocar un referèndum d'independència abans del 2027, el PSC demana "prudència" i "discreció" de cara a les negociacions per a la investidura del líder del PSOE. "Espero que aquells que poden entrar a la negociació responguin a aquesta forma de fer que és la que ens portarà a bon port", ha dit Alícia Romero.

 

Descarta demanar un avançament electoral

Així mateix, Romero ha seguit referint-se al discurs del president Aragonès, i és que considera que "Catalunya no es mereix aquest discurs". "El país té molta més empenta i ambició. Demà nosaltres intentarem si respondre aquestes expectatives i problemàtiques", ha dit Romero, fent referència a les propostes que farà el president socialista català, Salvador Illa. 

Així mateix, també ha recordat els resultats de les últimes eleccions, en les quals els socialistes han esdevingut els vencedors de cadascuna d'elles. "Els catalans hem votat de forma molt clara en les últimes tres eleccions", ha dit Romero, qui ha criticat el president Aragonès per haver estat "portaveu d'ERC", "en comptes de representar a tots els catalans". A més, el PSC també ha descartat que demani convocar eleccions i ja ha assegurat que faran "una bona oposició" perquè hi hagi un "bon Govern". "Demanem al Govern que governi fins que el president decideixi", ha dit Romero. 

El PSC demana a Aragonès liderar la reforma del finançament autonòmic

El PSC també s'ha referit a les crítiques d'Aragonès sobre el dèficit fiscal a Catalunya: "Portem 10 anys en els quals el Govern no ha fet res per treballar per la millora del sistema de finançament autonòmic que està caducat des del 2014", ha criticat Romero, qui ha recordat que la Generalitat no assisteix a les reunions per remodelar el sistema de finançament per a les comunitats autònomes. De fet, tampoc troba realista les xifres que dona l'executiu català de 22.000 milions d'euros que van a l’Estat i no tornen a Catalunya. "No estem d’acord en el mecanisme que utilitza el Govern per calcular-ho", ha dit.

De fet, reclama a Aragonès que lideri el nou sistema de finançament autonòmic i, fins i tot, es reivindiquen com els únics que plantegen algunes respostes a aquesta problemàtica. "Ha de ser més just i més transparent", diu. 

Sobre algunes de les mesures anunciades, com ara l'ampliació del val escolar o l'ampliació de l'Escena 25 als 30 anys, Romero ha dit que les hauran d'estudiar. Els de Salvador Illa no veuen amb bons ulls mesures com les del val escolar pel seu caràcter universal i preferirien polítiques dirigides a reforçar l'escola inclusiva.