L'espionatge contra líders independentistes també ha impactat en el Parlament, on com a mínim 25 persones que han estat diputades o ho són en l'actualitat són víctimes del CatalanGate. És per aquest motiu que dimecres la Mesa del Parlament va acordar per unanimitat ―inclòs el PSC― encarregar als serveis jurídics de la cambra que analitzin quina és la millor manera d'acompanyar els afectats. Després a la tarda la presidenta Laura Borràs va convocar una Junta de Portaveus telemàtica per elaborar una declaració, que han acabat acordant aquest dijous al matí ERC, Junts, CUP i comuns, i que el PSC no ha avalat.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, els socialistes no s'han afegit a la declaració després d'haver presentat diverses esmenes que els partits independentistes no han acceptat. Quines esmenes proposava el PSC que no s'han acceptat? En la part inicial del text els socialistes exigien treure del títol de la declaració el concepte CatalanGate, també eliminar una part del text que posa l'accent en la repressió contra l'independentisme, que diu així: "És evident que en aquest cas, l'ús d'aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l'independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic". 

Ja pel que fa al final de l'escrit, on es recull l'essència de la declaració, els socialistes volien canviar "exigir al Govern de l'Estat" per "exigir a l'Estat" que investigui els fets, i també volien eliminar de l'escrit que el CatalanGate ha estat una pràctica il·legal "d'espionatge contra la dissidència política", i és que en un altre punt els socialistes també reclamaven canviar "dissidència política" per "pensament polític". Per últim, el PSC també volia eliminar del text una part on es reclama que l'Estat adopti mesures per garantir que cap persona pugui ser víctima de "persecució per defensar un projecte polític". 

La discrepància del PSC amb l'escrit dels independentistes tampoc és novetat. Un dia després que esclatés la polèmica del CatalanGate, la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, va tancar files amb la Moncloa i va defensar amb contundència que l'estat espanyol "és un estat de dret on es respecten els drets fonamentals". Sí que va admetre preocupació pel fet que hi hagi espionatge contra líders polítics, però va mostrar-se convençuda que el govern espanyol col·laborarà per esclarir els fets. Ara, doncs, els socialistes es desmarcaran de la condemna al CatalanGate.

 

Què diu la declaració?

La declaració que han acordat els tres grups independentistes i els comuns diu que el Parlament condemna l'espionatge polític, que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts; també manifesta el seu suport i solidaritat amb les persones afectades; exigeix al govern de l'Estat una investigació "amb la màxima celeritat"; reclama l'adopció urgent per part de l'Estat de les mesures per erradicar l'espionatge polític; reafirma el compromís democràtic de defensar drets i llibertats de la ciutadania, i es compromet a protegir i preservar els drets de les persones espiades, entre elles diputats, a través també de "personar-se en les causes que s'obrin arran de les denúncies de les víctimes".