Si l'independentisme comença a arrancar motors per la Diada Nacional de Catalunya el pròxim 11 de setembre, el PSC també s'hi posa en marxa. Els socialistes afronten la primera Diada al Govern des del tripartit i reivindiquen que sigui un dia per a tothom i que tots els catalans s'hi puguin sentir representats. De fet, és un discurs calcat al de l'executiu de Salvador Illa, que la setmana passada va presentar tots els actes institucionals de la Diada, que, entre les novetats que s'hi presenten, hi ha la recuperació del discurs institucional del president des del Palau de la Generalitat. Amb tot, el PSC, en un manifest publicat aquest dilluns després de la reunió de la seva Permanent, reivindica avançar en l'autogovern i la millora del finançament, en línia del que el partit de Salvador Illa ha pactat amb Esquerra Republicana. La vicesecretària primera del PSC, Lluïsa Moret, també ha reivindicat que el manifest subratlla la necessitat d'una Catalunya avantguardista en els serveis públics i ha posat èmfasi en elements vertebradors per a la cohesió social com la cultura o la llengua. "S'aborda aquest plantejament unitari, ampli i divers", ha reivindicat. 

D'altra banda, Moret, en roda de premsa, no ha tancat la porta a l'entrada al Govern d'Esquerra Republicana i els Comuns, malgrat la negativa de Marta Rovira en una entrevista a Els Matins de TV3 aquest matí. "Estem oberts a explorar qualsevol proposta en aquest sentit. Si es produeix alguna proposta, es valorarà", ha dit la segona cap de files del partit. Pel que fa a la negociació dels pressupostos, Moret ha reivindicat que els comptes d'enguany han de recollir gran part dels acords d'investidura amb ERC i Comuns. "La nostra consellera encarregada d’elaborar els pressupostos, Alícia Romero, ja està treballant amb les forces polítiques", ha dit la vicesecretària del PSC, reivindicant que els republicans i els Comuns són les seves "forces prioritàries".

 

El PSC reivindica les tres setmanes del Govern

A més, Moret també ha respost Marta Rovira, qui demanava que es constituís com més aviat millor la comissió de seguiment de l'acord d'investidura. "Totalment d'acord. El Govern porta tres setmanes i s’ha anat molt de pressa prenent decisions i avançant en temes molt importants respecte a compromisos. Creiem que és necessària constituir la comissió per fer el seguiment de l’acord", ha dit Moret. 

La també presidenta de la Diputació de Barcelona ha reivindicat totes les decisions preses pel Govern de Salvador Illa fins ara. Des dels comissionats de Barris i Rodalies, al pla de xoc contra la sequera. "S’han pres decisions molt importants com la inversió en infraestructures hídriques en coordinació al territori i municipis", ha dit Moret, qui ha recordat dates clau aquest mes per al PSC, com pot ser el nou pla de l'executiva nacional del PSC que s'ha d'aprovar el pròxim 20 de setembre o la Festa de la Rosa el pròxim 22 de setembre a la Pineda de Gavà. "Serà un punt d’inflació perquè dona el tret al curs polític", ha dit Moret, que també ha explicat que el pròxim 28 de setembre hi haurà un Consell Nacional per designar nous rols, com ara el nou portaveu del partit després que Núria Parlon hagi assumit la conselleria d'Interior. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!