Arriba el govern alternatiu. El PSC, que ja va inaugurar aquest concepte després de la investidura de Pere Aragonès l'any passat, s'ha reunit aquest divendres al Parlament per aprovar un 'Pla de resposta a l'impacte de la invasió russa d'Ucraïna'. Els socialistes, que no han amagat la seva voluntat d'erigir-se en l'alternativa al govern independentista d'ERC i Junts, i que veuen destinat al fracàs, han fet d'aquesta qüestió el seu camp de batalla: ja fa diverses setmanes que publicitaven l'anunci. En total, el pla compta amb 25 mesures i propostes per fer front a l'actual crisi, marcada per la inflació i l'encariment dels preus. Tots ells apel·len directament a la Generalitat, i és que asseguren que la Unió Europea i La Moncloa ja han respost de manera "contundent, ferma, unitària i ràpida". Ara falta que l'executiu català "adopti, també, un paquet de mesures".

 

Aquest mateix divendres, la portaveu del grup socialista, Alícia Romero, ha comparegut per explicar les mesures acordades, remarcant l'"ànim constructiu" amb què les comparteixen. "Volem ajudar el Govern de la Generalitat", ha dit, assegurant que la seva voluntat no és menysprear l'executiu català. Ahir, el líder socialista, Salvador Illa, va informar que faria arribar aquestes propostes al president Aragonès "perquè si ho considera oportú prengui en consideració les mesures que plantegem". "Li garantim la col·laboració del meu grup en una resposta coordinada i conjunta en aquest moment de dificultat, si així ho desitja", va anunciar.

25 propostes per a tots els àmbits

Les mesures que comparteixen els socialistes abasten tots els àmbits afectats. Per al sector econòmic reclamen al Govern enfortir el diàleg amb els agents socials i econòmics i crear una mesa d'emergència econòmica, mentre que situen algunes mesures concretes com oferir 500 milions d'euros en ajudes directes a empreses i autònoms i reduir alguns impostos per a les empreses. En l'àmbit social, adverteixen de la necessitat de protegir les famílies i els col·lectius més vulnerables, i destaquen les que ja ha aprovat el govern espanyol en aquestes matèries. A l'executiu català, demanen que incrementi el finançament dels serveis socials als municipis, augmentant en 20 milions d'euros el finançament destinat per atendre la urgència social, i sumar un nombre significatiu d'habitatges de lloguer social.

Els seus anuncis més destacables s'enfoquen a l'arribada de l'èxode massiu de refugiats a Catalunya, i alerta de la importància d'una resposta integral i coordinada per a fer-hi front. Així, les seves propostes reclamen activar la renda garantida de ciutadania temporal per a les persones que ho necessitin, activar l'assistència sanitària garantida i potenciant un programa de suport de benestar físic, emocional i psico-social amb traductors, i fer possible l'escolarització dels menors que arribin. En termes més genèrics, també aposta per facilitar la integració d'aquests infants amb aules d'acollida, garantir l'accés al lleure educatiu i a les activitats extraescolars, oferir un suport econòmic a les famílies acollidores, i detectar les dones víctimes de violència masclista.

I en energia també volen que el Govern faci front a l'augment de preus de l'electricitat i el combustible, per la qual cosa aposten per transitar cap a un sistema de renovables. Així, demanen afavorir la inversió en plantes eòliques i fotovoltaiques, entre altres mesures, però també protegir els consumidors més vulnerables pels increments de preus amb ajuts a l'autoconsum. Més enllà, els socialistes també veuen necessari reforçar la ciberseguretat a Catalunya, i "reprioritzar" els projectes presentats per a ser finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea juntament amb els agents socials i econòmics.