La crisi viscuda en les darreres setmanes a Catalunya arran del trencament del Govern de la Generalitat, amb la sortida de Junts comença a reflectir-se a les enquestes. El primer sondeig després de la ruptura, elaborat pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per a El Periódico de Catalunya, revela que la situació afavoreix al PSC, que amplia l'avantatge que tenia sobre ERC. Els republicans aguanten davant de JxCat. Si se celebressin unes eleccions autonòmiques ara, els independentistes mantindrien la majoria al Parlament, però s'ampliaria la suma de les esquerres. Si es compleix el pronòstic del sondeig, PSC i ERC podrien governar sense dependre d'En Comú Podem. També segons l'enquesta, per primer cop Ciutadans desapareixeria de la Cambra catalana.
L'enquesta, de 803 entrevistes, es va realitzar entre els dies 13 i 14 d'octubre. El PSC de Salvador Illa es manté al capdavant amb el 24,8% dels vots, que suposarien fins a 37-38 escons -ara en té 33-. En canvi, ERC es quedaria en el 20,1% dels vots i amb 32-33 diputats -actualment també en té 33-. Per tant, ERC perdrà un punt i potser un diputat, i, en canvi, els socialistes pujarien dos punts i guanyarien de 4 a 5 escons.
JxCat es quedaria amb un 18,7% dels sufragis i 29-30 escons, és a dir, 2-3 menys que ara. En l'anterior enquesta publicada per El Periódico, després de la formació de Govern, el maig del 2021, ERC se situava en primera posició amb 36-37 escons, el PSC, en segona, amb 34-35 i, per últim, JxCat, amb 28-29. Així doncs, el PSC seria el més beneficiat ara mateix de la ruptura Junts-ERC. Al seu torn, la CUP pujaria dels 9 actuals a 10-11; En Comú Podem passaria de 8 a 7-8; Vox baixaria d'11 a 8-9 i el PP, en canvi, multiplicaria per 3 la seva presència al Parlament, de 3 a 9-10, mentre que Cs passaria de 6 a 0.
La CUP puja
Segons l'enquesta, el PSC es quedaria amb el 17% dels votants d'En Comú Podem, soci pressupostari d'Aragonès, que baixarien dels seus 8 escons actuals a 7-8. A més, els socialistes són els que atreuen un nombre més gran d'indecisos i abstencionistes. Així doncs, Salvador Illa tornaria a guanyar les eleccions a Catalunya, tot i que, les seves opcions de ser president dependrien d'una aliança amb ERC o bé Junts, amb qui també sumaria la majoria de 68 escons per la banda alta de la forquilla. Amb les dades de l'enquesta, ERC se situaria un 1,5% per sobre de JxCat, i tres diputats més.
La CUP pujaria. Amb el 7,5% dels vots, passaria de 9 a 10-11 diputats, i situaria la suma de l'independentisme, amb ERC i Junts, en una forquilla d'entre 71 i 74 diputats, que és la xifra actual. No obstant això, pel que fa a nombre de vots, ERC, Junts i la CUP perdrien prop de dos punts respecte a les eleccions del 2021, baixant del 48% actual al 46,2%.
Les dades revelen que ha augmentat el nombre d'indecisos en l'espai independentista. Un de cada quatre votants d'ERC i de Junts en els comicis de 2021, ara no saben quina formació votarien, fet que situa la fidelitat de vot dels dos partits entorn del 60%, tot i que la de Junts se situa una mica per sobre que la d'ERC. El percentatge general d'indecisos que indica el sondeig és del 31,6%.
Ciutadans, fora del Parlament
El sondeig registra un terratrèmol en l'espai que es disputen Vox, Ciutadans i el PP. El sondeig pronostica que Cs quedaria fora del Parlament, on va aconseguir representació per primera vegada fa 16 anys i el 2017 es va situar com a primera força amb 36 escons. Els actuals sis escons del partit d'Inés Arrimadas els guanyaria essencialment al PP, que experimentaria el creixement més alt en comparació a totes les altres formacions, passant de 3 a 9-10 diputats. A més, patiria un descens important la formació d'ultradreta Vox, que baixaria d'11 a 8-9 escons, la qual cosa beneficiaria també els populars d'Alejandro Fernández.
Aragonès, el millor valorat
Pel que fa a la valoració dels líders, Pere Aragonès li guanya la partida a Salvador Illa. El president és l'únic polític que aprova, amb un 5, seguit del líder del PSC, que empata amb la cupaire Dolors Sabater (CUP) amb un 4,8 ambdós. Jéssica Albiach (ECP) es queda amb un 4,6, seguida de Laura Borràs (JxCat), amb un 4,2. Els líders que pitjor nota tenen són Ignacio Garriga (Vox) i Carlos Carrizosa (Cs), amb un 2,2. Aragonès compta amb l'aprovat dels votants d'ERC, PSC i En Comú Podem, però li suspenen els de Junts i la CUP. En canvi, a Illa l'aproven els votants del PSC, En Comú Podem i el PP, però el suspenen els d'ERC. L'electorat de JxCat només aprova Borràs, mentre que el d'Esquerra aprova a Aragonès i a Sabater i suspèn Borràs.
El procés no ha mort
El sondeig també pregunta sobre la crisi al Govern després de la sortida de Junts de l'executiu i revela que no afecta la continuïtat del procés indepednentista: la majoria dels consultats creuen que aquest "no està mort". Segons l'enquesta, el 59,5% dels catalans creuen que la ruptura entre ERC i Junts no dona per acabat el procés, davant un 30,4% que considera que sí que ho està per culpa de la crisi. Fins i tot el 52,6% dels enquestatss contraris a la independència reconeixen que el procés seguirà. Segons una altra entrega de lenquesta, el 38,4% opina que Junts és més responsable que ERC de la ruptura, mentre que el 18,9% consideren que ho són els republicans i el 24,2% reparteixen equitativament la responsabilitat entre les dues formacions.
Eleccions anticipades
El 43,4% dels enquestats dona suport a la convocatòria d'eleccions com a sortida a la crisi política per la ruptura entre Junts i ERC, el 37,3% advoca per la continuïtat de la legislatura i l'11,4% perquè el president de la Generalitat se sotmeti a una qüestió de confiança, com defensen Junts i la CUP. Així doncs, els comicis anticipats són l'opció preferida per la majoria dels enquestats, excepte els que es declaren votants del PSC, ERC i els comuns, que defensen arribar a acords per continuar governant.