La Comissió d'Afers Institucionals del Parlament ha tombat la petició de Junts perquè el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, comparegui a la cambra catalana per donar explicacions després de les polèmiques declaracions on va vincular l'entorn de Carles Puigdemont amb Rússia. La petició de Junts només ha rebut el suport dels seus diputats, mentre que el PSC, ERC i comuns ho han rebutjat i la resta de partits s'han abstingut.

La sol·licitud de Junts va ser registrada al Parlament després que Rufián, en roda de premsa des del Congrés dels Diputats, vinculés l'entorn del president de Junts amb el govern rus de Vladímir Putin. Rufián va arribar a referir-s'hi com a "senyorets que passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond". Va ser així com es van encendre les alarmes dins Junts, que 24 hores després van registrar la petició de compareixença, amb l'objectiu que Rufián informi "sobre les acusacions i difamacions que vinculen l'independentisme amb Rússia".

 

Després del malestar generat dins Junts i també per part de l'independentisme, Rufián va recular parcialment. Es va disculpar per les formes del seu missatge, però, tot i això, va reiterar el fons de la qüestió: cal desmarcar-se de qualsevol intent de vinculació entre el moviment independentista i la Rússia de Putin.

 

Compareixença de Puigdemont

En la mateixa Comissió d'Afers Institucionals, s'ha votat una altra compareixença, ara la del president Carles Puigdemont, perquè informi "sobre les acusacions i les difamacions que vinculen l'independentisme amb Rússia". La petició també havia estat registrada per Junts, i s'ha aprovat amb els vots de tots els grups excepte Vox, que ho ha rebutjat, i Cs, que s'ha abstingut. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha demanat que la compareixença "es produeixi de manera personal". El president de la CAI, el diputat del PSC-Units Jordi Terrades, ha recordat que les compareixences es poden fer per videoconferència

En una sessió anterior, la CAI va aprovar la compareixença del cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay, perquè informi sobre els suposats contactes amb Rússia. La sol·licitud havia estat presentada per Ciutadans, i va prosperar per unanimitat. També es va aprovar una sol·licitud de compareixença de l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, perquè informi sobre "la defensa i els intents de destruir" l'entorn del president. Les propostes, de fet, ja s'havien presentat al Parlament al setembre, quan la qüestió també va estar sobre la taula després que aparegués en un article del New York Times.