Els equips negociadors del PSC i Esquerra Republicana s'han reunit aquest dimarts al matí a Barcelona per arrencar les negociacions per a la investidura. Aquesta reunió obre el ball d'aquestes converses, justament la setmana en què el president del Parlament, Josep Rull, es reuneix amb els grups parlamentaris per avaluar si hi ha algun candidat que es vulgui sotmetre a la investidura del pròxim 25 de juny. En un comunicat, totes dues formacions destaquen que la trobada ha servit per "iniciar les negociacions" i que ambdós equips "s'han emplaçat a continuar treballant".

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja va anunciar aquest dilluns que demanarà més temps per poder anar a una investidura amb els vots assegurats d'Esquerra Republicana i Comuns Sumar. Per això s'han reunit per primera vegada amb els republicans per posar en marxa les negociacions, si bé converses i contactes ja n'hi havia hagut i fins i tot el PSC es va desplaçar a Ginebra el 6 de juny per trobar-se amb la coordinadora d'ERC d'aquestes negociacions, Marta Rovira, tot i que en aquest cas va ser per abordar la carpeta de la Mesa del Parlament.

El debat del nou finançament, al damunt de la taula

Des d'un bon inici, Esquerra Republicana ha remarcat que una condició sine qua non per negociar un eventual suport del seu grup a una investidura de Salvador Illa és el finançament singular. Aquests dies hi ha hagut uns primers moviments del PSC i del govern espanyol per apuntar a un nou model de finançament que reculli les "singularitats" de Catalunya, però dins del règim comú, una opció que els republicans no volen perquè aposten per la recaptació íntegra dels impostos i que s'acosti al concert econòmic. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, alertava el dissabte que el partit d'Illa "ha de saber que si Pedro Sánchez no és capaç de moure fitxa, serà molt difícil que Esquerra li pugui donar suport". "Illa ha de tenir-ho ben present, hem d'estar al costat de la gent, no al costat d'Illa. La clau avui és més en mans del govern espanyol i Pedro Sánchez que no pas en mans del PSC", afegia.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensava el diumenge a La Vanguardia que "és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del pla multilateral i al mateix temps articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya". Ara bé, vint-i-quatre hores després, la portaveu del PSOE, Esther Peña, rebaixava les expectatives i descartava un concert econòmic.

Això es complementava amb unes declaracions d'Illa el mateix dilluns, en què assenyalava que vol un model que contempli les "singularitats" de Catalunya, perquè "no es pot tractar igual els diferents": "No és cap privilegi, és justícia". En aquest sentit, es referia al fet que no és just que Catalunya sigui el tercer territori en aportació de recursos i el catorzè en recepció d'aquests. Amb tot, el líder del PSC remarcava la seva aposta per un consorci tributari entre les hisendes espanyola i catalana (que no s'ajustaria a les demandes d'ERC) i instava a debatre en el "marc multilateral corresponent", sempre que es tinguin presents les "singularitats" de Catalunya. Aquests elements són, sens dubte, pedres angulars d'unes negociacions a les quals socialistes i republicans han donat el tret de sortida aquest dimarts.

El ple del 25, a l'aire

D'altra banda, amb Illa descartat per a la investidura del 25 de juny, l'escenari més probable és un acte equivalent a una investidura fallida. Si fins ara se sostenia que podria celebrar-se un ple igualment aquell dia, encara que fos per fer lectura d'aquest acte equivalent, aquest dimarts fonts parlamentàries assenyalen que no necessàriament hi hauria ple per fer aquesta comunicació, ja que "jurídicament" no es requereix. Mentrestant, Rull ha posat en marxa els contactes amb els grups. Aquest dimarts es reuneix amb Comuns Sumar, Vox, el Partit Popular, la CUP i Aliança Catalana; i ho farà demà al matí amb Junts, el PSC i Esquerra Republicana. La previsió és que el president del Parlament comparegui aquest dimecres entre les quatre i les cinc de la tarda per anunciar la seva decisió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!