El PSC, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i els comuns han registrat aquest dimarts una proposició de llei per modificar la prescripció dels delictes contra la llibertat sexual comesos contra menors d'edat. Els quatre grups parlamentaris, que sumen 106 diputats de 135 de la cambra, han forjat un consens per plantejar la proposta de reforma del Codi Penal per aconseguir la imprescriptibilitat en els casos de delictes greus de pederàstia. Aquests fan referència als delictes sentenciats amb penes iguals o superiors als cinc anys de presó que, en cas d'aprovar-se, no prescriurien penalment d'ara endavant. La previsió és aprovar aquesta proposició al ple del Parlament durant el primer trimestre de 2024 pel procediment d'urgència i remetre'l a la Mesa del Congrés dels Diputats per poder fer els canvis pertinents al Codi Penal.

Aquesta proposició de llei és fruit del treball dels quatre grups parlamentaris en el marc de la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església. Amb aquest pas, s'inicia el tràmit parlamentari perquè aviat es pugui aprovar al Parlament i, després, traslladar aquest debat al Congrés dels Diputats perquè el prengui en consideració —pas necessari, perquè la cambra catalana no té competències per reformar el Codi Penal. Socialistes, republicans, juntaires i comuns han registrat la proposició de llei a les 11 del matí. Prèviament, s'han trobat i reunit amb representants i associacions de víctimes que han anat compareixent en el marc de la comissió d'investigació. La modificació del Codi Penal, per tant, afectaria els casos més greus comesos per adults contra menors i no tindria caràcter retroactiu. En un comunicat conjunt, els quatre partits expliquen que la proposta "s'emmiralla en altres països com França i Portugal", que també tenen lleis que blinden la imprescriptibilitat dels abusos i agressions sexuals contra menors. En paral·lel, defensen que "respon a una demanda de les associacions de víctimes d'abusos".

En l'actualitat, la legislació contempla que aquells que abusin sexualment d'un menor de 16 anys poden ser condemnats a una pena de dos a sis anys. Els delictes sexuals que reben una pena màxima d'entre 5 i 10 anys de presó prescriuen al cap de 10 anys, aspecte que deixaria de ser així amb el canvi que proposa la cambra catalana. Els partits confien que la iniciativa pugui prosperar. Durant el seu discurs d'investidura, Pedro Sánchez es va comprometre a "reforçar el marc jurídic perquè els delictes d'agressió i abusos sexuals a menors no estiguin limitats a un moment concret i la responsabilitat civil no prescrigui".

 

Les víctimes reivindiquen la proposició de llei: "Per fi ens sentim escoltats"

Poc després que els grups registressin la proposició de llei, alguns representants d'associacions de víctimes de pederàstia han atès els mitjans de comunicació per celebrar aquesta iniciativa parlamentària. Miguel Hurtado, que va ser el primer a denunciar el cas Montserrat, ha assenyalat que aquest pas evidencia que "per fi hi ha una institució que ha escoltat les víctimes i ha ofert una solució". Sobre si confia en la possibilitat que el Congrés doni llum verda a aquesta proposta, Hurtado ha expressat que "si l'Estat volgués ser l'excepció a Europa, no s'entendria". En aquest sentit, ha destacat que hi ha 14 dels 27 països de la Unió Europea que ja compten amb legislació que declara la imprescriptibilitat d'aquests delictes, com a mínim, dels més greus. Per això, ha convidat el Congrés a fer que l'Estat "s'homologui" a la resta de membres del club comunitari europeu.

 

Un missatge a les víctimes del futur 

Per part d'Esquerra Republicana, la portaveu, Raquel Sans, ha remarcat la importància d'aquest acord, assegurant que per la formació aquest dimarts és un dia feliç, ja que es dona compliment a una demanda i un requisit de les víctimes, especialment la imprescriptibilitat dels delictes més greus, tal com finalment s'ha acosneguit: "Hi ha molta evidència que aquestes denuncien arribaven dècades més tard i succeïa que quan les víctimes trenquen el silenci, ningú no les escolta", ha lamentat Sans. La portaveu republicana també ha subratllat que aquesta modificació del Codi Penal no tindrà efectes fins que no s'aprovi al Congrés i que no serà retroactiva, cosa que ha volgut deixar clar per evitar "malentesos i crear falses expectatives a les víctimes". "És un missatge futur", ha resumit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!