Front comú al Parlament per plantar cara a la missió d'eurodiputats contra la llengua catalana i, en especial, contra Dolors Montserrat. La cambra ha aprovat aquest dijous a la tarda una moció presentada per Junts per Catalunya que carrega contra l'ús "partidista i irregular" que Montserrat fa de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu en tant que presidenta d'aquest òrgan. Aquest punt ha prosperat amb 111 vots a favor, corresponents al PSC, Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els comuns. Al seu torn, només hi ha hagut 16 vots en contra (Vox, Ciutadans i el Partit Popular).

El text recull que aquest "ús partidista" de l'europarlamentària dels populars es va "evidenciar en l'admissió de qüestions per les quals no és competent", fent referència al fet que la Comissió Europea ha reiterat en diverses ocasions que no figura entre les competències de la Comissió de Peticions el fet d'enviar una missió per inspeccionar la immersió lingüística. Al mateix temps, indiquen que hi ha un "ús irregular" per la seva part a conseqüència de la "inobservança del reglament a l'hora de procedir en la gestió posterior d'aquestes qüestions un cop admeses a tràmit". En aquest sentit, fa al·lusió al polèmic i encès debat que va haver-hi l'endemà de difondre's l'esborrany de l'informe de la missió d'eurodiputats, que reclamaven equivalència entre el català i el castellà a les escoles de Catalunya. Els eurodiputats es van queixar que no feia ni 24 hores que havien rebut l'informe i van demanar ajornar el punt, però Dolors Montserrat va fer cas omís de la petició.

Defensa del projecte europeu

Al mateix temps, la moció sobre l'informe del Parlament Europeu dels usos lingüístics a les escoles també incloïa altres punts referents a l'àmbit europeu. En aquest sentit, s'han aprovat diversos punts de defensa del projecte de la Unió Europea. En aquests, la CUP s'hi ha desmarcat. Concretament, el Parlament ha aprovat manifestar que la Comissió de Peticions de l'Eurocambra és un "element central de la institució perquè és la que permet que els ciutadans hi tinguin contacte directe", així com que el Parlament Europeu és "l'espai on debatre qüestions locals i nacionals des de la dimensió europea".

D'altra banda, s'ha tirat endavant un punt que defensa que "el catalanisme polític ha viscut i viu l'europeisme com una extensió de la pròpia acció política". Tot i admetre que les institucions europees són "millorables i perfectibles", la cambra catalana les avala com "el millor espai supranacional on es pot lluitar i defensar el futur i el progrés de la societat catalana".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!