Els equips negociadors del PSC i Esquerra Republicana han signat l'acord per a la investidura del primer secretari socialista, Salvador Illa, com a nou president de la Generalitat. Els dos equips s'han trobat aquest migdia a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona per formalitzar el pacte que van tirar endavant la setmana passada després de dies de negociacions. La trobada l'han protagonitzat les principals negociadores de l'acord, com són la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira

Tanmateix, aquest acte de signatures contrasta amb el Pacte del Tinell l'any 2003, quan, en el marc de la investidura del president Pasqual Maragall, el PSC, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya van fer un acte solemne per anunciar el primer tripartit. Aquest acord va ser retransmès al saló del Tinell del Palau Reial Major de Barcelona, mentre que, en el cas de l'acord actual entre el PSC i Esquerra Republicana, no s'ha avisat prèviament als mitjans de comunicació. De fet, han estat els mateixos partits que han emès les imatges i vídeos de la trobada. A més, un altre element destacable és que en l'acte d'avui no hi era present el candidat a investir, Salvador Illa, mentre que la firma del pacte entre PSC i Comuns sí que hi va ser present. De fet, en el pacte del Tinell hi eren presents tant l'aleshores líder del PSC, Pasqual Maragall, com els caps de files d'ERC i ICV, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura

En l'acte de signatura de l'acord d'aquest dimecres també hi han participat la resta de negociadors. Per part d'Esquerra Republicana, la seva portaveu al Parlament, Marta Vilalta; el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové; el secretari general adjunt, Juli Fernàndez; i el vicesecretari general de Coordinació Interna, Oriol López. Per part del PSC, les negociacions les han encapçalat la portaveu parlamentària, Alícia Romero; el diputat Ferran Pedret; José Luis Jimeno, secretari d'Organització i Acció Electoral; Joaquín Fernández, secretari de l'àrea de Política Municipal, Implantació i Territori; i Javier Villamayor, secretari de Programes del PSC.

 

 

 

L'acord entre republicans i socialistes va ser avalat el passat divendres per poc més de la meitat de la militància d'ERC i pel Consell Nacional de les seves joventuts, que compten amb una diputada dins del grup parlamentari. En canvi, el dissabte va ser avalat per la Comissió Executiva del PSC i va ser quan Salvador Illa va traslladar al president del Parlament, Josep Rull, que compta amb una majoria per ser investit en primera volta. Rull va celebrar aquest dimarts la ronda de consultes per constatar que Illa té els suports i el ple d'investidura serà aquest dijous a les 10 hores del matí. El ple estarà marcat pel retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha convocat la ciutadania al passeig Lluís Companys poc abans de les 9 hores per tal de poder accedir al Parlament de Catalunya, d'on és diputat.

Mentre sobrevola la incògnita de si se celebrarà el ple davant la més que probable detenció de Puigdemont, l'acord signat entre republicans i socialistes inclou un concert fiscal per a Catalunya. A més, contempla que Catalunya surti del règim comú de finançament i assumeixi la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos a través de l'Agència Tributària. L'acord també contempla mesures de foment del català, entre les quals, la creació del Departament de Política Lingüística i garantir l'ús social del català entre els joves amb l'impuls en els mitjans audiovisuals o garantir la vehicularitat de la llengua catalana a les aules i en les activitats extraescolars.

 

 Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!