El PSC vol ocupar els escons i el cantó de l'hemicicle del Parlament que en les darreres legislatures han estat pels diputats independentistes, segons ha avançat Efe i ha confirmat ElNacional.cat. Concretament, els socialistes han explicat a aquest diari que volen el lloc de JxCat, per tal que el bloc quedi ocupat per forces "d'esquerres", és a dir, el seu grup, ERC, la CUP i En Comú Podem. Els de Laura Borràs, doncs, quedarien, amb aquesta lògica, al cantó dret amb Vox, Ciutadans i el PP.

Així doncs, la idea del PSC és fer retornar a la Cambra catalana "la lògica esquerra-dreta". Fonts socialistes consultades per Efe han explicat que hi ha una llei no escrita al Parlament per la qual la formació més votada -en aquest cas el PSC- és la primera que tria on vol asseure's.

Tanmateix, res d'això és clar ja que els grups encara ho estan abordant, per ara, de manera informal. El moment per decidir-ho serà la la sessió constitutiva, que se celebrarà aquest divendres i que, per la pandèmia de la Covid-19, es farà a l'auditori i no a l'hemicicle. Serà aleshores quan els socialistes exigiran asseure's al costat esquerre de la cambra.

auditorio parlament - acn

L'Auditori del Parlament, preparat per a la sessió constitutiva de la XIII legislatura / Foto: ACN

Quan va desaparèixer la 'lògica esquerra-dreta'?

La distribució del Parlament segons la lògica ideològica d'esquerra-dreta va canviar el 2015, quan la coalició Junts pel Sí (liderada per ERC i CDC) va decidir asseure's al costat esquerre de la cambra catalana. En la legislatura de l'1-O, la Cambra catalana va quedar dividida visualment entre el bloc independentista, agrupat en la meitat esquerra de l'hemicicle, i els grups no independentistes, a la dreta, cosa que es va fer evident en les jornades més tibants del procés, la tardor de 2017, quan es van aprovar les anomenades lleis de desconnexió amb mig hemicicle buit.

La voluntat d'acabar amb aquests dos blocs visuals entronca amb l'aposta de PSC-Units per obrir una nova etapa de "reconciliació" a Catalunya, en la que la qüestió nacional passi a un segon pla i el debat se centri en les polítiques socials i de reactivació econòmica.

Les dificultats de l'objectiu

Tot i la insistència dels socialistes per fer veure que el procés s'ha acabat, la realitat és tossuda i diu tot el contrari. Els resultats del 14-F van ampliar la majoria independentista fins als 74 escons i tot i que des d'ERC són partidaris d'una "via àmplia" que inclogui els comuns, han rebutjat qualsevol mena de pacte amb el PSC. Així doncs, sembla difícil que els republicans s'avinguin a un acord com aquest.