Frenada en sec. El PSC ha evidenciat aquest divendres que les negociacions amb el Govern pels pressupostos de l'any vinent no avancen. Això, malgrat que dimecres totes dues parts van tornar a reunir-se, per tercer cop, amb la intenció de resoldre els esculls i fer possibles uns comptes com abans possible. Aleshores, però, ja va quedar palès que les negociacions estaven completament estancades. El motiu: la informació que ha de lliurar l'executiu als socialistes. Mentre que la delegació del Govern assegurava haver compartit "tota la documentació necessària", com ara les grans xifres i els repartiments que toquen a cada departament, la qual era "més informació que la que dona l'Estat per negociar els seus pressupostos", el PSC rebutjava aquestes afirmacions. "Ens han donat les grans línies generals, però no coneixem els detalls", deia.

La portaveu Alícia Romero, en roda de premsa, ha tornat a remarcar que encara no han rebut la documentació que reclamen insistentment, i que confien rebre-la aquest cap de setmana com a molt tard per poder posar-se a treballar. Rebatent de nou els arguments de la delegació de l'executiu, Romero ha estat contundent. "Algú no diu tota la veritat", ha llançat asprament.

I és que els socialistes volen encara més concrecions de les que han rebut, com ara la previsió dels ingressos, el creixement net de cada conselleria, i el creixement tendencial. Fins que no tinguin aquestes dades, asseguren, se'ls fa impossible presentar el seu programa de propostes (a diferència dels comuns, que ja l'han facilitat al Govern, i de Junts, que estan acabant d'enllestir el seu propi decàleg). Per al PSC, aquesta forma de treballar és impossible. "Per fer els pressupostos has de tenir les xifres. No treballarem a cegues, i no farem res sense conèixer les dades", ha advertit. "És el mínim per poder negociar".

Una llista amb dotze propostes: "Ridícul"

Malgrat estar estancada perquè els socialistes no comparteixen les seves prioritats i el Govern no comparteix les seves dades, durant la negociació del dimecres la delegació de l'executiu va intentar desllorigar-ho tot plegat amb un document de dotze propostes. Una iniciativa que pretenia arrencar un debat real sobre iniciatives concretes, però que tan sols ha provocat una reacció irada dels socialistes, que han rebut el document amb enuig. "A nosaltres no cal que ens ajudin a prendre decisions", ha dit Romero, reivindicant la feina del PSC com a 'Govern alternatiu' i primera força de la cambra. Amb tot, ha acabat fulminant la iniciativa de l'executiu. "La llista amb dotze temes per suggerir propostes és el més ridícul que he sentit mai".