Victòria per al PSC a la Diputació de Barcelona. Els bons resultats dels socialistes arreu de la corona metropolitana han servit per a situar la formació de Salvador Illa al capdavant, i en solitari, a la corporació. Fa quatre anys, els socialistes van haver de conformar-se amb 16 diputats provincials, empatant amb ERC; ara, amb els bons resultats a les eleccions municipals, aconsegueixen 17 representants provincials, que encara que és una xifra llunyana de la majoria absoluta (26), els situa a certa distància de Junts i ERC.
Per contra, la davallada d'ERC ha estat notable. Els republicans s'havien proposat la corona metropolitana com un dels seus principals reptes en aquests comicis, territori en el qual confiaven rebre un impuls malgrat no ser-hi històricament forts. Finalment, no ha estat així, i el partit d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès ha vist com s'han deixat escapar cinc diputats provincials, per passar dels 16 obtinguts el 2019 a només 11. La desfeta allunya clarament ERC del PSC a la província, ja que passa a la tercera posició.
La nit, en canvi, ha estat bona per a Junts, que ha pogut recuperar 5 dels representants perduts el 2019. Aquestes eleccions municipals han permès als juntaires créixer de 7 a 12 diputats provincials, un per sobre d'ERC. Això sí, uns resultats que queden lluny dels que havia aconseguit CiU a la Diputació de Barcelona l'anterior dècada, i que fins i tot havien permès presidir la corporació entre el 2011 i el 2019.
Ja a certa distància, han acabat els comuns, amb 5 diputats; el PP, amb 4; Tot per Terrassa, que n'ha aconseguit 1 després de la seva victòria a la ciutat; i 1 de Vox, que s'estrena a la corporació.
Quants vots ha obtingut cada partit?
La Diputació té 51 diputats provinents dels partits judicials de Barcelona (18), L'Hospitalet de Llobregat (6), Sabadell (4), Terrassa (4), Granollers (3), Mataró (3), Sant Feliu de Llobregat (3), Manresa (2), Arenys de Mar (2), Vic (2), Berga (1), Igualada (1), Vilafranca del Penedès (1) i Vilanova i la Geltrú (1). Per escollir-los es tria un diputat directament de cada partit judicial, i la resta es reparteixen proporcionalment segons la població. Els escons es reparteixen agafant els vots de tots els partits amb representació seguint la llei D'Hondt.
Així doncs, en aquestes eleccions, el PSC ha obtingut a la demarcació de Barcelona un total de 356.788 vots (25,72 %), Junts va aconseguir 356.788 (16,05 %), ERC n'ha obtingut 332.412 (14,95 %); els comuns, 243.065 (10,9 3 %); el PP, 211.593 (9,51 %), Vox, 120.213 (5,14%) i Tot per Terrassa 26.732 (1,20 %).
Núria Marín necessita ERC o Junts
Els resultats són una victòria clara per al PSC, però no té el govern de la Diputació assegurat. Des del 2019 és l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, qui presideix la corporació. Per revalidar el càrrec, la socialista té dues opcions: pactar amb ERC o amb Junts. Són les úniques aliances que permetrien superar la barrera de la majoria absoluta.
Sent així, podria repetir-se la situació d'ara fa quatre anys, en què els juntaires van arribar a un acord perquè els socialistes es quedessin amb la presidència de la Diputació —i després que els comuns vetessin un govern provincial d'ERC i Junts—. El pacte encara és vàlid i, tot i la polèmica que va generar el suport de la formació independentista al PSC, no ha provocat gaire incomoditat a les direccions dels dos partits. L'altra possibilitat seria que Junts desfés aquest acord i refés les relacions amb ERC per garantir que la Diputació quedés a mans dels independentistes, una opció poc probable veient les sinergies actuals entre les dues formacions.