El PSC augmenta la seva distància envers ERC i guanyaria les eleccions al Parlament amb una forquilla d'entre 36 i 42 escons, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Els socialistes pujarien representació respecte als 33 actuals, seguits d'ERC, amb una forquilla d'entre 31 i 37 diputats (ara en té 33). Junts per Catalunya es mantindria com a tercera força a la Cambra, obtenint entre 22 i 27 escons, per sota dels 32 actuals. La CUP, per la seva banda, aconseguirà entre 8 i 12 diputats (ara en té 9). Amb aquests resultats, l'independentisme seguiria sent majoritari al Parlament.

El PP reflota al Parlament

El Baròmetre situa el Partit Popular com a quarta força a la Cambra, i passaria dels tres diputats que en té ara a tenir-ne entre 9-14. La formació es veu beneficiada de l'efecte Feijóo i de la davallada de la formació d'extrema dreta Vox, que perd suports, segons l'enquesta. Vox baixaria dels 11 diputats actuals a una forquilla de 4 a 8, mentre que Ciutadans seria l'última formació del Parlament amb 3-6 diputats, ara en té sis, i a l'anterior legislatura va ser la primera força amb 36. Els Comuns també perden suports, ja que de celebrar-se ara eleccions obtindrien entre 4 i 6 diputats, quan ara en tenen 8.

Els canvis respecte les eleccions del 14 de febrer del 2021 són rellevants, sobretot, per Vox i Ciutadans que obtenen les taxes més baixes de retenció de vot i no són capaços de convèncer a la seva majoria de l'electorat que van confiar en ells fa més d'un any. En canvi, el PP, el PSC i la CUP tenen les taxes més elevades de retenció i són els qui generen més confiança entre els seus. Junts i Esquerra es queden en taules.

CEO estimacio vot parlament
CEO estimació vot parlament

ERC continua sent forta al Congrés?

Si traslladem aquestes estimacions al Congrés dels Diputats, el PSC obtindria entre 13 i 15 escons i ERC, entre 11 i 14. Pràcticament es queden igual, cal tenir en compte que actualment, els republicans en tenen 12. Junts se situa en una forquilla d’entre 6 i 8, actualment cal tenir en compte que al Congrés estan representants per Junts però també el PDeCAT i les comparatives no poden ser exactes. Pel que fa a Comú Podem, quedaria entre 4 i 6. Novament, el canvi de Casado per Feijóo triomfa entre els populars catalans que generen més confiança a la cambra espanyola que catalana i passen a una forquilla de 3 a 6 escons i Vox d'1 a 3. La CUP continuaria reeditant una segona legislatura al Congrés i els seus electors li donarien confiança per seguir, de 2 a 4. Els qui queden en la irrellevància política és Ciutadans que es podria quedar sense ningú, de 0 a 2. Si ho mirem en estimació de vots, els socialistes catalans guanyen amb una forquilla de 23-27% i farien perdre poder als republicans que no els igualarien, de 18- 22%. En aquest cas, la tercera força estaria disputada entre En Comú Podem i Junts (10- 13%) i el PP (9-12%). 

Puigdemont continua sent el líder més destacat

Més enllà de la representació parlamentària catalana i espanyola, els lideratges continuen en el personalisme dels polítics. El president Carles Puigdemont, actualment eurodiputat, reedita la millor valoració com a líder més conegut per a tothom, amb un 98%, seguit d'Oriol Junqueras amb un 95% i completa el podi Inés Arrimadas, amb un 90%, que tot i tenir un partit pràcticament liquidat i sent qüestionada pels seus, la forta campanya contra el catalanisme dels darrers anys encara es reté a la memòria col·lectiva dels enquestats.

L'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, aconsegueix superar el 80% de coneixement per part de la població tot i que queda en quart lloc, seguit de Salvador Illa i Miquel Iceta. També és rellevant constatar que de Vox, tan sols apareix l'actual líder a Catalunya, Ignacio Garriga, en darrera posició i arribant amb prou feines, un 36%.

Pel que fa a la valoració dels líders, l'únic que encara aconsegueix un aprovat just és Oriol Junqueras amb un 5,1, segon és el president Pere Aragonès que suspèn amb un 4,8 i tercer Jaume Asens amb un 4,6. La primera dona política d'aquesta taula és la cupaire Eulàlia Reguant que empata amb Asens i obté la mateixa nota. Juntament amb Dolors Sabater, amb un 4,5, són les polítiques més ben valorades. El president Carles Puigdemont, en aquesta valoració, queda en desena posició amb un 3,9 i empata amb Miquel Iceta. Uns resultats que contrasten amb la valoració que fan els electors dels seus propis partits ja que Puigdemont continua sent el gran líder de Junts i així ho avalen els seus amb un 7,5 i també aproven la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb un 6,6. En la banda republicana, els seus votants continuen preferint Junqueras amb un 7,5, per davant d'Aragonès que es queda en un 6,5. Les pitjors notes les treuen els populars que van fitxar Lorena Roldán, ex de Ciutadans, pensant que guanyarien l'acceptació dels seus i és la política més mal valorada amb un 4,6.

La tendència: cap al centre-esquerra catalanista

La CUP i ERC són els partits que generen més simpatia entre els seus propis votants, mentre que Ciutadans se situa a la banda baixa. Vox, el PP i Ciutadans són les formacions polítiques que susciten més antipatia entre els no electors. Unes dades que coincideixen amb la percepció negativa que tenen de les seves cares més visibles, des d'Inés Arrimadas passant per Carlos Carrizosa o Lorena Roldán. A grans trets, el perfil majoritari dels enquestats se situa en el centre-esquerra catalanista. Els col·lectius que susciten més simpatia entre les persones enquestades són la gent feminista i la gent d’esquerres que superen el 6 en una escala del 0 al 10. La mostra s'ha fet a 2.000 persones a través del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 7 de juny al 7 de juliol i té com a objectiu recollir la percepció de la societat catalana sobre política, economia, mitjans de comunicació, comportament electoral i la valoració de líders polítics.