"Les negociacions comencen avui". Així de clara ha estat la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, poc abans d'entrar a l'última reunió sectorial que mantindrà el seu partit amb el Govern de la Generalitat per intentar arribar a un acord pels pressupostos del 2023. Després de setmanes de trobades tècniques, els socialistes i l'executiu arriben al final aquest dijous a l'equador de les negociacions. Un cop el PSC hagi compartit les seves últimes demandes, ara serà el torn de valorar les contraofertes del Govern i presentar les seves rèpliques. "A partir d'ara treballarem les reunions de debò per obtenir concrecions", ha explicat.

Un procés que es produirà quan l'executiu i els comuns ja han tancat el seu acord pels comptes de l'any vinent. El pacte, escenificat aquest dimecres al Palau de la Generalitat entre Pere Aragonès i Jéssica Albiach no ha irritat gaire als socialistes: asseguren que el seu contingut en general no els "grinyola" massa, i de fet comparteixen la majoria de les demandes. Ara bé, l'àmbit de la fiscalitat sí que podria convertir-se en un escull, tenint en compte les diferents concessions que han aconseguit els liles: una modificació de l'impost sobre el patrimoni a l'alça, i taxes sobre els habitatges buits, els creuers i els aliments ultraprocessats. El PSC ja ha reiterat que aposten per una "prudència fiscal" i no tocar els impostos, i ja han demanat deixar-los en standby. Alícia Romero ha matisat que caldrà veure "els detalls" d'aquestes mesures fiscals "per veure si hi ha discrepàncies".

Però aquest no és l'únic punt que inquieta els de Salvador Illa. Durant setmanes, els socialistes han compartit les seves exigències per arribar a un acord pels pressupostos, que se centren al voltant de cinc macroprojectes: tres d'ells són l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Hard Rock i la Ronda Nord, mentre que els altres dos es mantenen sota secret de sumari. Si fins ara el PSC no havia rebut cap resposta sobre aquestes demandes, les declaracions de la consellera Laura Vilagrà als mitjans de comunicació rebutjant-los tots ha estat una galleda d'aigua freda. Per això Alícia Romero ha demanat "discreció" a la delegació del Govern per tal de generar la confiança necessària en les negociacions. I ho ha complementat amb una advertència clara: totes aquestes propostes del PSC són "projectes fonamentals" perquè el partit doni el seu vistiplau als pressupostos. "Si hi ha una negativa, nosaltres no farem cap adhesió. ERC ha de cedir", ha avisat Romero.

L'amenaça d'una esmena a la totalitat

I si ERC no cedeix, el PSC es mostra completament disposat a dificultar els plans de Pere Aragonès, que aleshores es veuria obligat a buscar un suport de Junts que sembla encara lluny d'estar garantit. De fet, la portaveu socialista fins i tot ha fet planejar l'ombra de l'esmena a la totalitat si el Govern porta els pressupostos al Parlament sense el suport dels 33 diputats de Salvador Illa. Un cop més Alícia Romero s'ha espolsat de les presses i ha defensat que el calendari no els pressiona, recordant que ja fa molts mesos que allarguen la mà a l'executiu. L'objectiu, al cap i a la fi, és aconseguir uns bons pressupostos, triguin el que triguin.