El vot a l'exterior (CERA) no ha canviat els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 12 de maig. El PSC segueix amb 42 diputats; Junts amb 35; ERC amb 20; el PP amb 15; Vox amb 11; els Comuns amb 6; la CUP amb 4; i Aliança amb 2. De fet, els resultats del vot a l'estranger han estat força similars als de Catalunya, i és que els socialistes s'han imposat amb un total de 5.433 vots, mentre que Junts per Catalunya ha quedat com a segona força amb 4.766 vots de suport. En total, hi ha hagut una participació del 7,05% dels 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents. Això suposa un augment significatiu de la participació, i és que en les eleccions del 14 de febrer del 2021 hi va haver un total de 4,2% dels votants CERA.
Així mateix, el Partit Popular ha quedat en tercera posició amb 2.415 vots, fins i tot per sobre dels 2.401 vots que ha obtingut Esquerra Republicana. Per la seva banda, els Comuns Sumar han quedat en cinquè lloc amb 1.533 vots, un canvi substancial perquè Vox, amb 1.180 vots, ha quedat per sota de la formació liderada per Jéssica Albiach. La CUP ha obtingut 340 vots de suport, mentre que, curiosament, la candidatura de Recortes 0 (amb 353 vots) ha quedat per sobre d'Alhora (340 vots) i Aliança Catalana (339 vots).
Per demarcacions, el PSC ha guanyat a les circumscripcions de Barcelona (3.997 vots), Tarragona (548 vots) i, a diferència del recompte de vots en territori català, a Lleida (386 vots), on Junts va guanyar en el recompte de vots en els col·legis electorals. De fet, els de Puigdemont han pogut guanyar a la circumscripció de Girona. Els resultats, en global, no canvien el nombre d'escons de les passades eleccions del 12 de maig, però hi ha un canvi important respecte a les anteriors eleccions: el vot unionista supera el vot sobiranista. La suma de PSC, PP, Vox i Cs té un suport del 45,01%, mentre els vots independentistes de Junts, ERC, la CUP, Alhora i Aliança fa un 41,88%. És una diferència important en comparació a les eleccions del 2021, en les quals l'independentisme sumava un 52% dels vots, mentre que el vot unionista sumava un 33% dels suports.
Polèmica pel vot CERA a Lleida
El vot exterior, segons fonts del Govern, havia aconseguit arribar al 8,23%, però finalment la junta electoral ha donat per vàlida un 7,05%. Davant d'aquest 1,23% de diferència, la cap de llista de Junts per Catalunya a la circumscripció de Lleida, Jeannine Abella, ha denunciat aquest divendres que la junta electoral va declarar no escrutables i fora del recompte un 20% del vot precedent de lleidatans residents a l'estranger. El jutjat va rebre un total de 1.703 paperetes, però en van dipositar a l'urna 1.383, deixant fora 320 que, segons l'autoritat electoral, tenien un defecte de forma.
En les eleccions del diumenge passat, la circumscripció de Lleida va donar un resultat de 5 diputats per a Junts; 4 per al PSC; 3 per a ERC; i 1 per al PP, Aliança i Vox. I és que hi va haver un escó que, durant els últims compassos de la jornada electoral, va estar ballant entre Junts i el PSC. Els juntaires van estar a 761 vots d'obtenir el sisè diputat, mentre que el PSC n'hagués perdut un. Si això s'hagués materialitzat, la majoria entre PSC, ERC i els Comuns no hauria obtingut la majoria absoluta.
El recompte del vot CERA a la circumscripció de Lleida va donar 386 vots al PSC, 380 a Junts, 205 a ERC, 54 a Comuns-Sumar, 33 a Aliança Catalana, 54 a la CUP, 59 a Vox, 140 al PP i 9 a Cs. Encara que els 320 sufragis haguessin estat per a Junts, la diferència amb el PSC hauria estat de 324. Per tant, no hagués canviat els resultats. En una piulada a X, Abella considera que el 20% del vot exterior que s'ha declarat "no escrutable" és una "vulneració de drets en tota regla". "Per no parlar del vot exterior que es va demanar dins el termini i en la forma escaient i va arribar tard o directament els peticionaris encara l’estan esperant. En diuen democràcia…", va denunciar aquest divendres Abella.