En l'últim ple al Parlament, Lluís Puig va votar de manera telemàtica, enviant un correu electrònic amb el sentit del seu vot, després que la Mesa de la cambra catalana habilités aquest sistema. Tot i que el PSC, Vox i Cs havien presentat una petició de reconsideració a aquest organisme, aquestes van ser rebutjades i el diputat de Junts a l'exili des del 2017 va participar al ple des de Bèlgica. Davant aquest fet, els socialistes van advertir que prendrien mesures i tal com ha confirmat avui la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, finalment han optat per tornar a portar el vot telemàtic de Lluís Puig al Tribunal Constitucional. Dies abans, l'11 d'abril, el TC havia donat la raó al PSC, anul·lant els acords de la Mesa del juliol per mantenir el seu vot delegat.
Fa dues setmanes, quan la Mesa va habilitar el vot telemàtic de Puig, Romero va assegurar que el cas del diputat de Junts no era excepcional i que la cambra no estava preparada perquè votés telemàticament, ja que el sistema que es va habilitar durant la pandèmia no era vigent. "Els independentistes busquen astúcies per no complir les lleis que aprova aquest Parlament i torna a posar les institucions de Catalunya en una situació crítica", lamentava la portaveu dels socialistes després que la Mesa rebutgés la seva petició de reconsideració. Aquest dimarts, Romero ha informat que el PSC presentarà demà dimecres el seu recurs davant el Constitucional: "Hem de defensar les institucions i la seva dignitat. No ho fem contra ningú, sinó a favor del Parlament. És un pas que ja hem fet altres vegades", ha reiterat la socialista.
Reformes del reglament del Parlament
La proposta del vot telemàtic que va aprovar la Mesa era d'ERC, que va insistir que aquesta havia de ser una mesura transitòria mentre no hi hagués una reforma del reglament del Parlament. Aquesta mateixa setmana la cambra debatrà la proposta conjunta dels republicans i la CUP que contempla més supòsits que admetrien la delegació de vot, fet que beneficiaria a Lluís Puig, i també incorporaria el vot temàtic en uns termes similars als del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, Romero ha assegurat que el seu partit permetrà la tramitació d'aquesta reforma, ja que "parlar sempre és una opció interessant".
Amb tot, també ha desitjat que passi el mateix amb la seva proposta de reforma, segons la qual la majoria que va investir un càrrec de la mesa del Parlament o d'una comissió parlamentària, també li pot treure la confiança. D'aquesta manera, es podria rellevar a Laura Borràs com a presidenta del Parlament si la majoria de la cambra així ho decidís. "Si a ERC no els acaba de convèncer la nostra proposta, esperem que almenys permeti parlar-ne en una ponència", ha reflexionat Alícia Romero.