El PSC ha deixat de llepar-se les ferides, després d'anys de penúries, el vent ―els vots― bufa a favor. Miquel Iceta ho ha expressat amb un "estem contents, l'hem feta grossa, sí", durant el seu discurs a l'Escola d'Estiu dels socialistes catalans. El convidat estrella per clausurar-la ha estat Josep Borrell, el nou cap de la diplomàcia europea i encara ministre d'Exteriors del govern del PSOE, que ha denunciat que l'independentisme ha organitzat una campanya per desprestigiar-lo i embrutar la seva imatge a nivell europeu.
Sobre la taula, un munt de qüestions, les més importants: les negociacions amb Unidas Podemos per a la investidura de Pedro Sánchez, els pactes postelectorals a Catalunya i el cas d'espionatge a les delegacions catalanes. De les dues primeres n'han parlat tots dos obertament durant les seves intervencions a l'auditori. Sobre l'última hi ha respost Borrell a preguntes de la premsa, concretament sobre si li preocupa que la polèmica hagi aterrat a Westminster.
Amb un to desafiant, Borrell ha demanat que es "facin les preguntes adequades", que no es pot parlar de "Parlament britànic", sinó "d'algun parlamentari britànic a títol personal" i ho ha circumscrit a una "opinió personal". Alhora ha demanat als periodistes: "No em facin riure", "quina classe d'espionatge vol que hi hagi en un acte públic?".
Ja al faristol, davant dels seus, el titular d'Exteriors no s'ha tallat a l'hora de denunciar que és la víctima "d'una campanya de desprestigi que està fent l’independentisme català contra la meva humil persona" amb l'objectiu d'embrutar el seu nom a les institucions europees. Borrell ha valorat "la trencadissa del front independentista" com "el fet més important de la vida política catalana d’avui”. I ha estat molt crític assegurant: "No es pot tolerar a Catalunya que es digui que si no hi estàs d’acord, ves-te’n; no es poden permetre aquestes expressions". En aquest sentit ha agraït als "vertaders herois" la feina que fan, a la "gent que dona la cara i a vegades li trenquen", la que "defensa els plantejaments del PSC a la Catalunya endins, la Catalunya rural, despoblada, la més aferrissada als plantejaments independentistes".
Iceta i el premi als pactes
Abans de Borrell, que ha lloat el paper de l'actual direcció socialista per fer ressorgir un PSC per qui "ningú donava un duro i que semblava un barco que s'anava a enfonsar" ha estat el torn d'un Iceta exultant. Ell mateix ho ha reconegut: "Estem contents".
El primer secretari del PSC, que segons paraules de Jaume Collboni serà el proper president de la Generalitat, ha celebrat la recuperació del poder del seu partit arreu del territori i ha reivindicat que "el premi als pactes és per a nosaltres". Per això ha destacat la "flexibilitat i la capacitat d'empatia" de la seva formació en les negociacions per les aliances postelectorals. Per davant, ha dibuixat un repte: "construir una nova etapa". I ha alertat que "el català només té un perill, que el segrestin els independentistes".
En la mateixa línia, Borrell ha cridat a esforçar-se perquè el PSC aconsegueixi fer de "Catalunya un sol poble" i ha ressaltat que històricament els socialistes catalans "han estat l'argamassa que ha unit la societat catalana".
Tots dos han demanat responsabilitat a Pablo Iglesias per evitar que hi hagi noves eleccions i que pugui tirar endavant un govern de progrés com el de Portugal.