La Junta de Portaveus del Parlament s'ha reunit aquest dimecres al migdia per aprovar una declaració institucional sobre el conflicte entre Israel i Hamàs i els fets ocorreguts a la Franja de Gaza. Després que la setmana passada Junts per Catalunya i Ciutadans registressin per separat dues propostes de declaració conjunta de la cambra catalana, els grups parlamentaris es van instar a explorar un acord per intentar que aquest text fos el màxim de consensuat possible. Finalment, l'acord només ha estat possible entre el PSC, Junts, Ciutadans i el Partit Popular. El text final, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, recull bona part del que incloïa la proposta dels juntaires, amb la incorporació d'un element nou: una crida urgent a un alto el foc per "garantir la protecció de la població civil, l'alliberament de tots els ostatges, el cessament dels atacs armats i dels talls de subministraments i dels bombardejos" a Gaza. També es reclama l'obertura de corredors humanitaris segurs que permetin l'arribada immediata d'ajut humanitari.
Des del dimarts, l'acord entre els socialistes, juntaires i Ciutadans estava encarrilat, però Junts volia incorporar Esquerra Republicana a l'equació, que finalment hi ha votat en contra a la Junta de Portaveus perquè volien que s'explicités que Israel ha de complir amb les resolucions de Nacions Unides. El portaveu dels comuns, David Cid, ha lamentat després de la reunió dels portaveus que el PSC, Junts, Ciutadans i el PP "es neguen a condemnar els bombardejos i la mort de població civil palestina". "El PSC situa el Parlament al costat de Von der Leyen i no de Josep Borrell", ha retret. També la CUP rebutja el text acordat. Aquest mateix dimecres, els cupaires han reivindicat que cal posar fi a la "colonització d'Israel" i han denunciat el "genocidi i apartheid" que practiquen contra Palestina. Les posicions tan diverses entre els partits sobre aquest conflicte ja feien intuir que seria complicat assolir un ampli consens.
La solució dels dos estats
La declaració que el PSC, Junts, Ciutadans i el PP han subscrit —es llegirà aquest dijous al ple— recorda que el Parlament "s'ha mostrat en diverses ocasions majoritàriament favorable a la solució dels dos Estats com a opció de resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina". En aquest sentit, assenyalen que és una via que compta amb el suport de l'ONU i de la "majoria de la comunitat internacional". Sobre l'atac de Hamàs a Israel, el text condemna que "l'organització terrorista va dur a terme un atac massiu contra objectius civils i militars a Israel, provocant un gran nombre de víctimes mortals i ferits tant a Israel com a Gaza". El conflicte, expressen, ha "adquirit dimensions difícils de mesurar i ha tingut repercussions a tot Orient Mitjà, amb un alt risc de desestabilització regional i global".
A més, se solidaritzen amb "totes i cadascuna de les víctimes" que l'atac de Hamàs va provocar i reconeix "el dret d'Israel a defensar-se d'aquests atacs indiscriminats dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals". En paral·lel, el Parlament exhorta les parts a "garantir l'accés a l'atenció mèdica, l'assistència humanitària i el desenvolupament necessari per cobrir les necessitats bàsiques i els drets de la població civil". També es condemna l'ús de la força contra la població civil: "Mai és acceptable, vingui d'on vingui, i tots els atacs contra la població civil han de ser condemnats i que els seus responsables retrin comptes d'acord amb les normes del Dret Internacional Humanitari". Finalment, el text fa una alerta de "les conseqüències regionals que pot tenir una espiral de violència" i reclama "treballar amb urgència per impedir una escalada regional del conflicte".