Els grups parlamentaris del PSC i Units per Avançar, Junts, Esquerra Republicana, Comuns i la CUP han registrat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució per crear una comissió d'estudi sobre el feixisme, el racisme i els discursos d'odi. En un comunicat emès pels cinc grups parlamentaris, asseguren que la comissió abordarà els treballs parlamentaris per impulsar un pacte nacional contra el feixisme, el racisme i els discursos d'odi, i establirà eines i mecanismes per combatre'ls. L'objectiu és que la comissió duri un any per poder presentar les seves conclusions, que podran ser totals, sectorials o parcials, amb un informe final que es podrà remetre a altres comissions que tinguin competències en els àmbits temàtics de l'informe. "Especialment a la Comissió d'Igualtat i Feminisme", subratllen. 

Els cinc grups subratllen l’increment dels discursos contra els drets humans i que posen en risc la convivència, la cohesió social i la mateixa democràcia. La comissió parlamentària recollirà informació quantitativa i qualitativa sobre la manifestació d'aquests fenòmens i identificarà les polítiques i els mecanismes més efectius de resposta social i política. L'objectiu és conèixer els àmbits on s'originen; els canals per on s'emeten, i les persones i els col·lectius cap als quals van dirigits. Així mateix, la comissió d'estudi impulsarà un treball conjunt per aconseguir un "entorn lliure, igualitari i respectuós en tots els espais" que promogui el respecte als drets humans.

 

Com tractar els discursos d'odi, a debat al Parlament

Precisament, des que Josep Rull ha agafat les regnes de la presidència del Parlament aquesta legislatura, un dels objectes de debat ha sigut com tractar els discursos d'odi. Tot i que inicialment el president del Parlament anava interrompent els discursos de Vox i Aliança Catalana, Rull va optar per evitar-ho amb l'objectiu que no es fessin la víctima. Amb tot i això, Rull és un dels dirigents al Parlament que ha estat sota el focus dels partits nacionalpopulistes de Vox i Aliança Catalana, que tots dos sumen fins a tretze diputats. 

La Mesa, per això, ha continuat treballant com tractar aquests grups parlamentaris. Per exemple, va rebre una delegació del parlament del land alemany de Baden-Württemberg, on la ultradreta té presència a través de sis diputats d’Alternativa per Alemanya, que han fet servir el parlament com a trampolí pels seus discursos racistes. El seu sistema consisteix precisament a deixar acabar les intervencions, sense interrompre'ls (com es fa ara mateix a la cambra), per després analitzar-les, si així ho demana algun grup parlamentari o de la Mesa en una comissió específica. També es van reunir amb l’exvicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, l’andorrà Josep Casadevall, una trobada centrada en com tractar els discursos d’odi sense entrar en col·lisió amb la llibertat d’expressió. A més, la Mesa del Parlament també ha estat en contacte amb els lletrats per veure com tot plegat es pot regular en rang de llei a través d’un acord amb els grups parlamentaris. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!