PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP han reeditat aquest dimecres l'acord d'un "cordó sanitari"  amb el qual "aïllar" Vox i Aliança Catalana al Parlament. En la línia del que ja van pactar durant la campanya electoral, aquests cinc partits es comprometen a no acceptar "ni per acció ni omissió" els vots de l'extrema dreta per a una eventual investidura. Així mateix, es conjuren per evitar que prosperin les seves iniciatives i impedir, sempre que es pugui, que tinguin presència en nomenaments i òrgans de la cambra catalana com a les meses de les comissions, els grups de treball o la designació de senadors autonòmics. El manifest signat, que consta de sis punts, porta per títol "Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat".

El document signat referma el compromís feminista i antiracista del Parlament. L'objectiu és, expliquen, combatre els "discursos d'odi" per part dels dos partits de dreta populista. En aquest sentit, el text també estableix que des de la presidència del Parlament i de les comissions s'ha d'actuar per "impedir que els discursos dels diputats de la ultradreta criminalitzin la immigració". Si bé l'acord no detalla possibles sancions, preguntats per aquesta qüestió remeten a la comissió del reglament; que, segons la diputada d'ERC Najat Driouech, és "el lloc on toca".

El pacte estableix que cada grup nomenarà un diputat o diputada per fer seguiment de l'acord, el que han anomenat "comissió de seguiment", que també inclourà la presència d'entitats de la societat civil com la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Es tracta d'una novetat pel que fa al cordó sanitari de l'anterior legislatura, que només incloïa Vox, ja que llavors Aliança Catalana encara no havia arribat a tenir representació al Parlament. Aquesta legislatura els de Sílvia Orriols han aconseguit dos escons, mentre que Vox en té 11.

"Aïllar" per "no normalitzar" l'extrema dreta

El manifest consta de sis punts: el primer d'ells assenyala que "no s'acceptaran ni per acció ni per omissió els vots de l'extrema dreta per formar una eventual majoria d'investidura ni de govern". A més, s'usaran les intervencions parlamentàries per "combatre els discursos d'odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de drets humans". En tercer lloc, els signants acorden evitar que l'extrema dreta tingui presència en cap òrgan de govern del Parlament, al mateix temps que s'evitarà la seva presència "en els nomenaments sobre els quals el Parlament té potestat estatutària o legislativa".

Amb la finalitat de "no normalitzar l'extrema dreta" es contemplen accions com no convocar Vox ni Aliança Catalana quan es "realitzin trobades entre grups parlamentaris per abordar temàtiques concretes", així com rebutjar les seves iniciatives o "evitar buscar el seu acord per tombar o fer prosperar" determinades votacions. Un altre dels objectius d'aquestes cinc formacions és "institucionalitzar el compromís feminista i antiracista del Parlament", la qual cosa inclou mantenir el recompte de morts al mar Mediterrani i d'assassinats masclistes o "reformar el reglament per preveure sancions en cas que no es firmi el compromís contra la discriminació i l'assetjament".

Consens entre cinc partits d'àmplies diferències

Per al diputat del PSC Ferran Pedret, l'acord suposa un compromís per intentar "aïllar" aquestes formacions "en allò que és possible". Així mateix, ha marcat com a objectiu "combatre els seus discursos i polítiques". Tot i admetre que cap de les estratègies contra l'extrema dreta aplicades fins ara al Parlament ha demostrat grans èxits, ha defensat que no es pot deixar de combatre aquestes idees. La diputada de Junts Judith Toronjo ha fet referència al "pacte antifeixista" com una continuïtat de l'acord de la passada legislatura contra Vox. I ha posat l'accent en el fet que estigui subscrit per gairebé el 80% dels diputats del Parlament. "Ho hem fet sempre des de Junts, hi vam ser, hi som i hi seguirem sent", ha afegit.

Per part d'ERC, la diputada Najat Driouech ha defensat que "no hi ha una extrema dreta bona i una de dolenta". "No permetrem que ningú tapi el seu racisme i xenofòbia amb la seva senyera. Denunciem els discursos d'odi de tots els partits d'extrema dreta", ha afegit en referència al partit de Sílvia Orriols. En la mateixa línia, el diputat dels comuns Andrés García ha fet valdre el compromís per "barrar el pas al racisme i al feixisme". "A l'extrema dreta ni aigua, ni en català ni en castellà", ha proclamat. Per a la diputada de la CUP Laure Vega, el "problema" de l'extrema dreta existirà mentre hi hagi una "societat desigual" i s'ha referit a l'acord d'aquest dimecres com "un petit pas d'una lluita que ha d'anar molt més enllà".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!